Кување кафе биће исто плаћено у целој Србији

Уколико све буде ишло по плану, већ од априла наредне године сви државни службеници, односно они који добијају плату из републичког буџета, на истим радним местима имаће исте

плате широм Србије. То предвиђа Нацрт закона о платама који је припремило Министарство државне управе и локалне самоуправе, уз тврдњу да ће тако бити исправљене садашње нелогичности код обављања истих или сличних послова које прати велика разлика у платама. Значило би то да се једним законским актом регулишу примања свих „државних” чистачица, али и министара, директора јавних агенција, посланика...

У државној управи тренутно има 1.600 разних послова, али би тај број од наредне године био сведен на 500. Послови би се налазили у такозваном каталогу радних места Министарства државне управе и локалне самоуправе,  да би се у сваком тренутку пратили коефицијенти за све запослене на свим нивоима власти. То би, наиме, конкретно требало да значи да кафе-куварице на свим нивоима имају исту плату, али такође и директори јавних агенција и других државних институција. Или, да председников возач има исту плату као и возач у било којем другом органу власти или локалној самоуправи.

Каталог радних места требало би да обезбеди правичан систем плата у јавној управи. Тако се предвиђа да не постоји разлика између нижих службеника, као што су курир, домар, возач, кафе-куварица. ма где они у овом тренутку у јавној управи радили. Предвиђено је да сви курири јавне управе у Србији имају стартну плату од 20.500 динара, колико би имали и домари. Та стартна позиција морала би да се усклади с минималном зарадом у Србији, што значи да би они морали добити најмање 22.000 динара. Возачи у свим институцијама јавне управе имали би плату 22.000 динара, а кафе-куварице 25.650. Разлика између плата правиће се између медицинских сестара у домовима здравља и оних који раде у Хитној помоћи, на тај начин што би оне које имају већи обим посла и ноћна дежурства у Хитној служби добијале најмање 36.000 динара, док би сестре у домовима здравља имале плату у просеку 32.190 динара.Полицајци који раде на улици добијали би најмање 49.000, а полицијски службеници у канцеларија четири хиљаде мање, односно 45.000 динара.

Нацрт закона о платама предвиђа да распон плата у јавном сектору буде између 22.000, као најмање, и 155.000 динара, као највеће зараде. Између та два износа зарада има 60 платних разреда, и они треба да уреде плате за око пола милиона запослених у 11.000 буџетских институција. 

По оцени економиста, закон о платама је већ давно требало донети и увести ред у јавну управу да се не би дешавало да негде кафе-куварице или возачи имају већу плату од лекара у државним здравственим установама, али истичу да ће најављени законски акт наићи на велики отпор јер су многи навикли да имају велике плате за које не морају много да раде. Тако економиста Љубомир Маџар оцењује да је сада систем плата у јавној управи хаотичан и апсурдан, али да државу чека велики посао у исправљању тих аномалија.

Љ. Малешевић

 

Од чистачице до председника државе

Нацрт закона о платама од понедељка креће на јавну расправу, а у Скупштину Србије треба да стигне до краја године. Када буде усвојен и почне његова примена, сви који зараду добијају из републичке касе, од чистачице до председника републике, биће распоређени у 60 платних разреда и исто толико коефицијената. Најмањи коефицијент биће један, а највећи седам и по.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести