Легализација креће од 5.000 динара

Ступио је на снагу Закон о озакоњењу бесправно изграђених објеката који ће омогућити брзу и јефтину легализацију за око 1,5 милион таквих објеката у Србији.

Закон предвиђа и до 100 пута мање таксе. Тако, примера ради, такса за легализацију стамбеног објекта до 100 квадратних метара кошта 5.000 динара, до 200 квадрата 15.000, до 300 квадрата 20.000, а за више од 300 такса је 50.000 динара.

Тај законски акт треба да омогући да милион објеката буде легализовано до краја наредне године. Предмет озакоњења биће сви објекти који су видљиви на сателитском снимку па ће он бити један од основних критеријума за доношење одлуке о томе да ли се објекат може озаконити или не. Они који су изграђени након што је сателитски снимак урађен не могу бити пријављени за озакоњење. Када је спратност објекта у питању, прописана је одредба да, ако постоји важећи плански документ – максимална спратност која се може озаконити изнад дозвољеног јесте два спрата.

Све грађевинске инспекције имају рок од шест месеци да заврше попис нелегалних објеката у земљи, по ценама и зонама. Закон прописује да је 23 дана минимално време за издавање решења о озакоњењу, као и да је 143 дана максимално потребно за добијање решења.

Намет за легализовање станова у згради, који су купљени од инвеститора, по том закону треба да плати инветитор, уколико је доступан и познат. Ако није, трошак легализације плаћају власници стана, свако за свој посед. Они који су поднели захтев за легализацију до 1. фебруара 2014. године улазе у процедуру озакоњења даном ступања на снагу овог закона. Грађани који нису поднели захтев до фебруара прошле године, а Грађевински инспекторт је донео решење о рушењу, улазе у процедуру озакоњења даном достављања тог решења надлежном органу.

Након ступања на снагу овог закона најбоље ће проћи они који су већ поднели захтев за легализацију закључно с фебруаром прошле године јер ће им само остати да плате таксу. Самохрани родитељи који имају стан или кућу до 100 квадрата неће морати да је плате. С друге стране, грађани који нису успели да сакупе сву папирологију која је пре била потребна за легализацију, мораће на тај трошак да додају и таксу за извештај о затеченом стању објекта, који се вади у пројектном бироу с извештајем геометра.

По досадашњој процедури, за озакоњење куће од 100 квадрата било је потребно шест докумената и 2.858.500 динара, а од , ступањем на снагу новог закона, потребно је свега 5.000 динара, односно чак 571 пут мање новца. Такође, грађани да треба прикупе и три пута мање докумената да би поднели захтев за легализацију.

Најскупље озакоњење је легализација локала. За локал од 1.000 квадрата такса је 500.000 динара. Они који имају локал до 1.500 квадрата, а већ су предали захтев,треба да плате таксу од 1.000.000 динара. Уколико власници желе да уведу у легалне токове посед који има више од 1.500 квадрата, мораће да издвоје три милиона динара.

Предмет озакоњења може бити и објекат за који власник достави доказ о одговарајућем праву на грађевинском земљишту или објекту. То може бити правонажна судска пресуда, уговор о преносу права коришћења, односно куповини земљишта, о куповини објекта, о суинвестирању изградње здања, правоснажно решење о наслеђивању. Они који немају доказ о власништу, а годинама живе у објектима, моћи ће да их озаконе уколико приложе доказ да су савесни корисници. То ће им омогућити плаћени рачуни за струју, комуналије, порез и потписана обавезујућа изјава да живе у тим објектима.

Љ. Малешевић

 

Викендице и остало

Нови закон не дозвољава озакоњење викендица, као ни објеката који су грађени на клизиштима, у националним парковима и у приобаљу водотока и језера. Тако неће моћи да се легализују објекти изграђени на клизиштима, на јавним површинама, у приобаљу, у националним парковима или заштићеним природним зонама, као ни они чија је легализација већ одбијена. У првој зону, где су управо наведена подручја, ниједан објекат неће моћи да се легализује, али ће се у другој зони заштите природног добра моћи озаконити само викендице и куће за одмор. То ће бити једино могуће ако нису у заштитном појасу пута, железнице, далековода, водотока, полетно-слетне стазе.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести