Легализација води порезнике до утајивача

Грађанима који су платили све три овогодишње рате пореза на имовину остала је још четврта. Она на наплату стиже 15. новембра. Решења су подељена још летос

па сви већ знају своје обавезе. Онима који још нису измирили претходна дуговања сада је прилика да уплате и те суме. Од идуће године у области напалате тог пореза, а који је у надлежности градских пореских администрација, могло би бити промена, које се односе на нове могућности плаћања електронским путем.

Осим тога, порезницима се пружа шанса да освеже базу јер поступак легализације објеката даје прилику да се провери стање на терену и порези томе прилагоде. У појединим општинама у Војводини порезници су већ кренули трагом решења о легализацији, у другима планирају да то ураде у наредном периоду.

Из Министраства државне управе и локалне самоуправе недавно је најављено да ће припремити нова решења код информација о порезу: они би наредне године могли бити доступнији грађанима, и то електронским путем. Циљ је да обвезници само једним кликом виде колике су им обавезе.
У многим општинама пореске базе су застареле – порез на имовину плаћа се по подацима старим и више деценија.

У стварности сутуација је другачија, зато порезници у локалним пореским администрацијама прате  поступак легализације. Нова решења која се издају су путоказ и за њих јер је ту евидентирано право стање ствари, односно све ће мање у годинама које долазе неко плаћати решење на кућицу која је у евиденцији уместо на вилу или вишеспратницу која је у међувремену изграђена на истом плацу. Легализација је тако постала и шанса да се у пореску базу упишу објекти који до сада нису евидентирани.

Познато је да су житељи Војводине веома савесни порески обвезници, што потврђују и подаци из општинских администација.У општини Рума кажу да је више од 70 одсто обавеза већ испуњено.– Штампали смо уплатнице и већ их проследили јер се показало да обвезницима то помаже да испуне обавезе – каже шефица одељења локалне пореске администрације у општини Рума Милева Ковачевић. – Грађани су савесни, али им уплатнице добро дођу. Радимо на освежавању података у вези с поступцима и решењима о легализацији.Опомене је та општина послала на 3.000 адреса. Неплатише су углавном правна лица, а онима који уопште нису плаћали порез ове године следи блокада рачуна.

У Пландишту је плаћено 80 одсто обавеза. По речима шефа пореске администрације Александра Савкова, житељи поменуте банатске општине су ажурни. Њима ће легализација такође добро доћи да све провере.У Кањижи је уплаћено 86 одсто од доспелих обавеза. Уплатнице за последњу овогодишњу рату су већ послате.

– То се показало као добро јер све који не живе овде подсетимо на то да треба да испуне ту обавезу – каже шеф локалне пореске администрације Бранислав Терзић. – Легализација је свакако добар путоказ да ажурирамо податке. Мање ту има промена код кућа, али код станова ће то бити драгоцено.– У  Зрењанину је наплата већа од 80 одсто – каже шефица пореске администрације Николина Шерфезе.

Они су већ почели у да иду трагом решења о легализацији, односно када се решење изда, порезници проверавају ситуацију на терену и пишу нова решења и задужња. Иду и исправке старих решења у року од пет година. Тако ће се све теже догађати да се порез плаћа за стару кућу уместо за вилу која се сада налази на истом месту.

Д. Вујошевић 
 

Електронска уплата

Електронска упата пореза је у Војводини могућа за све који имају рачун у банци и услуге е-банкинга. Што се тиче пореског задужења, могуће га је проверити електронски, али не аутоматски. Обвезник треба у општини да узме шифру и потом може да путем рачунара проверава обавезе, односно колико дугује, а колико је преплатио. У општинским администрацијама претпостваљају да у Министарству државне управе и локалне самоуправе припремају за ту област нови програм који ће још убрзати поступак. Тако ће обвезницима све бити надохват руке, сем новца који морају сами да обезбеде.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести