Литар дизела скочио скоро 10 динара

Цене горива на домаћим пумпама су у последња два месеца у порасту, па је сада литар, у зависности од врсте деривата, скупљи и за десетак динара. Тако је сада на бензинским пумпама

у Србији литар безоловног бензина БМБ-95 око140 динара, на појединим пумпама и више, што је за око седам динара више него пре два месеца, док за литар евро-дизела треба издвојити око 150 динара. Највише је поскупео супердизел јер је литар скупљи за десетак динара и кошта око 155 динара, док је безоловни бензин БМБ-98, који возачи све чешће купују, скупљи за више од шест динара и литар кошта око 149 динара.

Ове промене цене горива на домаћем тржишту последица је промена цене нафте на светским тржиштима. Наиме, цена нафте је протекла два месеца осцилирала и кретала се између 47 и 58 долара па се цена барела нафте типа “брент” у октобру прошле године кретао око 50 долара, а тог месеца је достигао и цену од око 53,5 долара, што је била и највиша цена ове врсте нафте од октобра 2015. године. Ипак, у новембру је цена пала па је барел “брента” вредео и око 47 долара, а потом је у децембру, после одлуке чланица Организације земаља извозница нафте о смањењу производње нафте, забележен раст цене црног злата од готово 20 одсто, па је барел “брента” коштао и скоро 58 долара, што је била и највиша цена од јула 2015. године. Међеутим, на крају прошле године ова врста нафте продавала се за око 55 долара, а на том нивоу је и ових дана јер барел “брента” кошта нешто мало више од 54 долара.

Ипак, на почетку ове године барел “брента” скупљи је за око 18 долара у односу на почетак прошле године када је ова врста нафте продавала за око 37 долара. Сада је потребно готово дупло више новца за берел “брента” него што је то било крајем јануара 2016. године, када је цена ове врсте нафте била око 28 долара, што је и најнижа цена барела “брента” током 2016. године. Што се тиче цене горива, сада је за куповину горива потребно више новца него почетком прошле године када је литар БМБ 95 коштао око 130 динара, док је литар евро-дизела коштао око 131 динар. Најповољнија цена горива прошле године била је у марту, када је литар бензиина коштао око 123 динара, док је у истом периоду евро-дизел коштао125 динара.

Треба рећи да поред цене нафте, која утиче на цену горива на свим локалним тржиштима, на цену горива у Србији значајан утицај има и курс долара, који последњих месеци непрестано иде навише. Тако је сада долар према евру већ достигао историјски максимум и ове две валуте ускоро би могле да се изједначе по вредности. У Србији долар бележи сталан раст па је пре два месеца вредео око 112 динара, а сада је око 117 динара.

Д. Млађеновић

 

За сада снабдевање није угрожено

Изузетно ниске температуре створиле су проблеме у снабдевању тржишта горивом. Ипак, како кажу у Удружењу нафтних компанија Србије, снабдевање није угрожено, али уколико би прекид пловидбе Дунавом и Савом и проблеми у железничком саобраћају потрајали, могло би доћи до одређених поремећаја. Према подацима за првих девет месеци ове године око 12 одсто бензина, 33,5 одсто евродизела и чак 54 течног нафтног гаса који се потроше на тршишту Србије потиче из увоза, а доминантан је речни и железнички транспорт.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести