Ловишта у Србији међу бољима у Европи

– Дуга традиција одржавања Међународних сајмова „Лорист” указује на њихову важност за ловни и риболовни туризам, али и друге привредне области,

а у прилог томе говори и чињеница да на овој манифестацији наступа више од 300 излагача из земље и Европе – рекао је потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић отварајући на Новосадском сајму Међународне сајмове „Лорист”. 

– Површине којима газдују ловачка удружења изузетно су велики потенцијал за привреду и туризам, али и укупни развој наше земље. Од равничарских предела Војводине до планинских области с нетакнутом природом, као створених за лов и риболов, ловишта у Србији су међу бољима у Европи, што потврђује и долазак ловаца из целог света.

Област ловства и ловног туризма морамо да вратимо тамо где им је место и где су некада били, а најбољи начин за то је да заједно радимо на одрживом развоју ловства, побољшању квалитета дивљачи у стаништима, квалитетној и осмишљеној стратегији и паметној политици. Имајући у виду природне ресурсе, наша земља у овом сегменту може постати лидер у региону. Због тога је задатак Покрајинске владе, у сарадњи са свим нивоима власти, континуирано стварање услова за постизање тих циљева.

Директор Новосадског сајма Слободан Цветковић је рекао да на овогодишњем „Лористу” наступа око 300 излагача, што је 20 одсто више него лане.
– Значајна је ствар и то што је од укупног броја излагача око 30 одсто први пут на овој сајамској приредби, што сведочи о томе да враћамо стари сјај „Лористу” – рекао је Цветковић.

Отварањем „Лориста”, на којем наступају излагачи из области лова, риболова, спрота, екологије и хортикултуре, започела је прва јесења манифестација на Новосадском сајму. Данас ће им се предружити излагачи на 49. међународном сајаму туризма, а сутра ће бити отворен Сајам коњарства и серсана.
На сајмовима ће бити изложено све потребно за лов, риболов, спорт, биће одржано низ тематских изложби и стручних скупова из свих области излагања, спортских такмичења, биће уручена признања најбољим излагачима...

Земља-партнер Сајма туризма, Црна Гора, представиће своју целокупну туристичку понуду уз слоган „Све што ти срце пожели”, а своју туристичку понуду, дестинације и аранжамане за предстојећу зимску сезону и новогодишње празнике представиће и остали излагачи на Сајму туризма. У оквиру Сајма коњарства и серсана наступиће одгајивачи, ергеле, коњички клубови и удружења из земље и иностранства, а биће одржана и спортска такмичења у препонском јахању и вожњи запрега.

Капије Новосадског сајма отворене су до 2. октобра од 10 до 19 часова. Улазница кошта 300 динара, а за колективне посете 200. Породични дан, када  Сајам куповином једне улазнице могу посетити породице с децом до 16 година је 1. октобар, а 30. септембра и 2. октобра ученици основних школа, уз ђачку књижицу, улаз на Новосадски сајам неће плаћати.

Д. Млађеновић
 

Слика развоја Новог Сада

По речима градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, „Лорист” је манифестација која обједињује изузетно перспективне привредне области.
– Повећење броја излагача говори да је Србија стабилно, перспективно, атрактивно и сугурно место за развој бизниса, да нуди добре услове за сарадњу, посебно када је у фокусу здраво и природно – рекао је Вучевић. – То је једна од шанси које Влада Србије чврсто држи у рукама, а и у стратегији развоја Новог Сада потенцирамо управо области привреде које се представљају на Новосадском сајму. Досадашњи подаци у области туризма потврђују да сте ви на правом месту, а ми на добром путу.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести