Луку мерачи десет купаца

– Купац Луке Нови Сад биће познат средином 2017. године, када ће бити спроведен тендер – најавио је помоћник министра задужен за водни саобраћај Вељко Ковачевић у

Скупштини Србије, прецизирајући да је до сада пристигло око десет писама о намерама европских и светских лукчких оператера заинтересованих за ту луку. – Главни критеријум за избор најбољег понуђача биће планиране инвестиције, које ће омогућити реконструкцију и ширење лучке инфраструктуре у том граду. Циљ нам је и изградња првог лучког контејнерског терминала на Дунаву у Србији, као и да у перспективи, нови власник од Луке Нови Сад направи логистички центар у овом делу региона.

Лука Нови Сад, како је објаснио, тренутно остварује око милион тона претовара, а очекује се да ће с новим власником и инвестицијама капацитет порасти на најмање 1,6 милион тона.

Ковачевић је такође истакао да ће на иницијативу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре нови власник заправо бити само власник бизниса, али не и земље и инфраструктуре новосадске луке, који остају у власништву Србије.

Поступак приватизације је, по његовим речима, покренула Влада Србије у јануару ове године на предлог Министарства привреде, које је надлежно за спровођење тендера.

– До сада је Министарству привреде пристигло око десет писама о намерама евопских и светских лукчких оператера, заинтересованих за приватизацију новосадске луке. Сада ће у том министарству анализирати писма, а затим ће предложити Влади најбољи могући модел и метод приватизације – рекао је Ковачевић.

Он је додао да су у питању заиста светски реномирани лучки оператери.

Е. Дн.

 

Продаје се само бизнис

– Први пут радимо да лучко земљиште и инфраструктуру издвајамо из имовине предузећа, она неће бити предмет приватизације, већ само лучки бизнис – казао је Ковачевић, додајући да ће држава управљати лукама, док се само бизнис препушта приватним компанијама.

По његовим речима, циљ је да се кроз ту приватизацију оствари додатна инвестиција.

– Имамо кроз Стратегију развоја водног саобраћаја дефинисано инвестиционо улагања од готово 15 милиона евра у развој и ширење лучке инфратруктуре – додао је Ковачевић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести