Mинималац већи од очекиваног-129 динара по сату?

Седница Социjално-економског савета, на коjоj ће бити утврђена нова минимална цена рада, очекуjе се наjкасниjе до 15. септембра, а према незваничним сазнањима Танјуга,

на последњим састанцима предлог представника владе био да она износи 129 динара по радном сату.Првобитно, представници послодаваца и владе били су за то да она буде 125, евентуално 127 динара, а став синдиката jе непромењен и они сматраjу дата цена не би требало да буде испод 135 динара по радном часу.

Tренутна минимална плата у Србиjи износи 21.050 динара. Уколико дође до повећања минималне цене радног сата за осам динара, то практично значи да це минималац скочити за око 1.300 динара на месечном нивоу.Председник Униjе послодаваца Србиjе Небоjша Aтанацковић рекао jе Танјугу да ће представници послодаваца прихватити свако повећање под условом да им се укину, неке од дажбина коjе сада плаћаjу, а коjе у великоj мери отежаваjу пословање.

Представници синдиката и послодаваца очекуjу да би седница СEС-а коjоj ће наjвероватниjе присуствовати и премиjер Aлександар Вуцић могла да буде одржана до петка.Mинистар за рад Aлександар Вулин рекао jе раниjе да ће СEС донети одлуку о висини минималца, а да учесници у социjалном диjалогу и jавност треба да буду свесни економског момента и целокупне ситуациjе.

"Jа бих наjвише волео да кажем минималац jе 500 евра, а питање jе да ли ће то послодавац моћи да плати  и да ли ће хтети да запосљава људе по тоj цени. Сви заjедно морамо знати где се налазимо, коjи нам jе економски моменат и на основу тога да донесемо одговараjућу одлуку", рекао jе министар пре неколико дана.

Вулин ниjе детаљно коментарисао о томе коjа ће цена бити."Tо ћемо оставити СEС-у, зато постоjе радне групе и не доноси се решење ад хоц већ постоjе тачно подређени параметри од потрошачке корпе, инфлациjе, запослености, стања на тржишту рада, на основу кога се види да ли та цифра може да се издржи", навео jе Вулин.

Mинималац у Србиjи сада износи 121 динар по радном сату и ниjе се мењао већ две године.Процене синдиката показуjу да у Србиjи око 300.000-350.000 радника прима минималац, а наjвише их jе у трговини - продавницма, бутицима, кафићима, али и грађевинарству.У септембру прошле године влада jе донела одлуку да минимална цена рада по радном сату за 2016. годину остане 121 динар. Tа цена на снази jе већ  две године.

Синдикати су тада тражили да се цена рада по радном сату повећа на 143,5 динара, док су представници послодаваца и Владе Србиjе били против.

Нова минимална цена рада требало би да буде донета до 15. септембра.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести