Мировић: Мора бити реда у издавању државних ораница

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је у Зрењанину да приликом давања државног пољопривредног земљишта у закуп мора постојати

 потпуни ред и спречена свака злоупотреба.

– Постоји закон по којее се може издати пољопривредна земља, а најважније је да и сами пољопривредници према критеријумима и према одговарајућим потребама буду у прилици да закупе земљу – рекао је Мировић пошто је отворио 17. међународни сајам иновација, кооперација и предузетништва „Инокооп 2016”. Он је додао да је због укупног економског развоја важно да Србија има и велике улагаче у пољопривреду уопште.

– Злоупотреба  је потпуно неприхватљива, у чему подржавамо све државне органе и на чему инсистирамо – да се спречи, ма од кога долазила – казао је Мировић, и додао да су поделу земље злоупотребљавале и локалне самоуправе и овлашћене комисије.

Покрајински премијер је на отварању „Инокоопа 2016” поручио да је идеја актуелне војвођанске администрације да ради заједно с предузетницима и према јасно дефинисаним критеријумима, као и да помаже, пре свега, мање развијене општине.

– Идеја нам је да радимо заједно с регионалним развојним агенцијама и канцеларијама за локални економски развој, с општинским управама, и да свима нама прва мисао буде како да помогнемо предузетницима и како да делујемо у правцу економског развоја покрајине и целе наше земље. У свему томе нас охрабрују резутати који се не могу сакрити, а то су резултати који говоре о расту економије у целој земљи, сређивању јавних финансија и о великом броју инвеститора у Зрењанину. Чувајте највише домаће инвеститоре, помажите, наравно, и стране, али су домаћи наша првенствена брига – истакао је Мировић, и додао да је задовољан што ће много идеја са сајма „Инокооп”, на којем учествује више од 200 излагача из земље и иностранства, моћи да пренесе својим сарадницима.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић је нагласио да овдашња локална самоуправа има довољно знања и храбрости да пословне идеје реализује у пракси. Јањић је нагласио да се Град претходних година трудио да промовише Зрењанин као добро место за инвестирање.

– Мислим да смо успешни у томе – казао је Јањић. – Само прошле године потписано је тринаест нових уговора са старим и новим инвеститорима, а иако запошљавамо наше суграђане, и даље нисмо задовољни. Док год на евиденцији Националне службе за запошљавање постоји и један незапослени Зрењанинац, ми нећемо бити задовољни.

Он је додао да су предузетници неискоришћени ресурс и да ће им локална самоуправа пружити апсолутну подршку да би заједно покушали да запошљавају нове раднике.

Међународни сајам иновација, кооперација и предузетништва „Инокооп”, у организацији Града Зрењанина, Општег удружења предузетника и Туристичког центра, одржава се по 17. пут у зрењанинској хали спортова „Медисон”, и траје од 25. до 27. августа. На сајму учествује велики број предузетника, предузећа, банака, фондова, инвеститора и других пословних људи из земље и иностранства. Присуство страних излагача и учесника даје сајму међународни значај и представља шансу за успостављање контаката и сарадње с партнерима из других земаља. На сајму ће, између осталог, бити представљени привредни и туристички потенцијали Жупаније Тимиш из Румуније и Краљева, биће речи и о реформи коморског система Србије у светлу новог Закона о привредним коморама, а Национална служба за запошљавање ће представити примере из праксе о самозапошљавању и новом запошљавању.

Ж. Б.

 

Тителу нова индустријска зона

Председник Покрајинске владе Игор Мировић посетио је  општину Тител, с чијим је председником општине Драганом Божићем и члановима Општинског већа разговарао о реализацији заједничких пројеката Покрајинске владе и те банатске општине који ће допринети њеном укупном економском развоју.

– Верујем да ћемо већ наредних недеља у сарадњи с републичким министарствима разговарати о томе да заједнички приступимо припреми пројектне документације за изградњу нове индустријске зоне у Тителу – рекао је Мировић по обиласку локације где је предвиђена изградња. – То ће управо бити реализација наше идеје окупљања око важних инфраструктурних пројеката, који ће допринети бољем животу наших грађана.

Мировић је додао и да ће у припреми буyета покрајинских секретаријата, агенција и фондова за следећу годину бити препознате потребе општине Тител када је реч о изградњи комуналне инфраструктуре, а заједнички ће се радити и на промоцији капацитета Титела, односно на свим сегментима привредног развоја те општине.

– У фокусу нашег деловања су општине попут Титела, које имају потенцијал, а у претходном периоду нису имале довољно сопствене снаге или довољно пажње других органа власти да те потенцијале развијају. Таквих општина у Војводини има много, оне траже нашу помоћ и добиће је – рекао је Мировић.

Председник општине Тител Драган Божиће истакао је да та општина лежи на три реке: Бегеју, Дунаву и Тиси, те да је то потенцијал који треба искористити у циљу привредног развоја општине.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести