Мишковић порез ипак плаћа Србији

Компанија „Делта холдинг” Мирослава Мишковића потврдила је да је продала шопинг-молове „Делта сити” у Београду и Подгорици јужноафричком инвестиционом фонду „Хипроп”, и

тврди да ће „сви постојећи порези по основу продаје шопинг-молова бити плаћени у Србији”. Компанија је саопштила да ће новац добијен од те продаје инвестирати у некретнине, аграр и дистрибуцију.

„У највеће најављене пројекте: шопинг-мол ’Делта планет’, хотел ’Интерконтинентал’ и нову пословну зграду у Београду, ’Делта’ је спремна да, одмах након добијања грађевинских дозвола, уложи 250 милиона евра и тиме пружи нови подстицај привреди Србије”, наводи се у саопштењу. „Хипроп инвестментс”, највећи афрички фонд специјализован за улагања у тржне центре, објавио је такође на свом сајту да је од српске компаније „Делта риал естејт”, која је део „Делта холдинга”, купио тржне центре „Делта сити” у Београду и Подгорици за 202,75 милиона евра. У куповини су, како се наводи на сајту „Хипропа”, учествовала два купца – „Хирпоп”, који је постао власник 60 одсто удела у оба тржна центра, док је власник преосталих 40 одсто компанија „Хомстед”, повезана с Луисом Норвалом, једним од директора компаније „Хипроп”. Управљање тржним центрима биће поверено новоформираној компанији „Хистед” у Великој Британији.

Уколико „Делта” порез плати како је и најавила, то значи да ће у државну касу највероватније лећи око 7,3 милиона евра јер се дажбина плаћа само за „Делта сити” у Београду, чија је продајна цена 112 милиона евра. На име пореза на пренос апсолутних права Мишковић ће највероватније уплатити око 2,8 милиона евра, а на име пореза на капиталну добит још око 4,5 милиона.

„Делти” се та продаја свакако исплатила. У 85.000 квадрата на Новом Београду уложено је укупно 74 милиона евра. Подгорички центар, који се простире на 48.000 квадрата, коштао је 60 милиона евра. Осам година касније, за њих су добили укупно 68,75 милиона евра више. Када се од тог износа одбију кредити, испада да је чиста зарада 38,1 милиона евра.

Београдски „Делта сити” отворен је 1. новембра 2007. године. За 18 месеци никло је 85.000 квадрата и у њему је посао нашло 1.500 људи. У објекту је смештено 130 локала на три нивоа, а управо у том тржном центру је српском тржишту први пут представљено 40 нових модних брендова.

Прошле године је „Делта” продала и своју пословну зграду на Новом Београду, коју је купила банка Интеза. Та италијанска банке је на наше тржиште дошла куповином Делта банке. Компанија Мирослава Мишковића продала је и трговине „Макси” белгијском „Делезу”.

Е. Дн.

 

И Тодорић продаје Африканцима

Компанија „Конзум”, која је део концерна „Агрокор” Ивице Тодорића, преговара с јужноафричким фондом „Tower Property Fund Limited” о продаји тржних центара.

„Tower Property ” је на свом веб-сајту објавио да је у завршној фази споразум о куповини тржних центара на четири локације – од којих су две у Загребу, и по једна у Великој Горици и Жупи Дубровачкој, и то по 66,4 милиона евра.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести