Мрежа за реституцију: Подршка у разбијању монопола

Мрежа за реституцију у Србији у потпуности подржава чврсту решеност председника Владе Србије Александра Вучића, да се, како истиче та организација, неподношљиво стање
oranica, njiva Foto: Dnevnik.rs/A. Erski
Фото: Dnevnik.rs

 у коришћењу државног пољопривредног земљишта коренито промени и коначно заведе ред у газдовању са овом државном својином.

"Кроз реституцију се тај процес одвија најефикасније, али узимајући у обзир да се потражује само мали део некада одузете а данас државне својине, неопходне су и друге мере које је предложио председник владе", наведено је у саопштењу те мреже.

Те мере се, додају, огледају пре свега у довођењу инвеститора са новим технологијама, као што је немачка компанија Тенис (Toennies Holding GmbH).

"У том смислу најоштрије осуђујемо организоване нападе заштитника интереса тајкуна, који се често крију и иза самих земљорадника, и који су спремни да све учине како би постојеће стање задржали што дуже", поручују из Мреже за реститицију, додајући да они треба да сносе одговорност због избегавања пописа више од 1,7 милиона хектара државног пољопривредног и шумског земљишта.

Од лошег газдовања, тврде у Мрежи, само са државним пољопривредним земљиштем у приватне џепове локалних и крупних тајкуна слива се око 180 милиона евра годишње, уместо у буџете општина, АП и Републике.

"Ово катастрофално стање се мења кроз два паралелна и компатибилна процеса.

Кроз реституцију  успостављањем здраве приватне иницијативе (више од 83 одсто потражилаца су регистрована пољопривредна газдинства) и довођење престижних стратешки важних инвеститора", истичу у Мрежи.

Оба процеса, закључују доводе до "разбијања постојећих криминалних монопола"у пољопривреди и успостављања преко потребног тржишта.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести