На црно зидало 14 одсто радника

На градилиштима у Србији око 14 одсто радника ради на црно, односно нема закључен

уговор о раду, нити су пријављени на обавезно социјално осигурање, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Како се наводи, у контролама Инспекције рада 21. јула на градилиштима 283 послодавца широм Србије, од 1.536 затечених радника, њих 221, или око 14 одсто, радило је на црно.

„На појединим градилиштима, првенствено у Београду и Пожаревцу, по процени инспектора, више од 100 радника је побегло с градилишта у тренутку доласка инспекције, тако да ће се убудуће овакви и слични надзори обављати уз обавезну асистенцију полиције”, пише у саопштењу.

Наглашава се да су због прекршаја у области радних односа и безбедности и здравља на раду инспектори поднели 56 захтева за покретање прекршајног поступка и издали 16 прекршајних налога због прекршаја прописаног Законом о раду, који се односи на недржање уговора на месту рада.

„Инспекција рада је, због утврђених неправилности, донела и 62 решења у области радних односа, 113 решења у области безбедности и здравља на раду, као и 16 решења о забрани рада на месту рада због непосредне угрожености безбедности и здравља запослених”, истиче се у саопштењу.

Е. Дн.

 

Ко ради на свадбама

Инспекција рада почела је да контролише рад на црно и на – свадбама. На мети су били сниматељи, фотографи и музичари.

Законом о инспекцијском надзору, инспектори у контроли рада на црно добили су нова, много већа овлашћења. Од сада ће моћи да контролишу и нерегистроване привредне субјекте, а уз наредбу суда моћи ће да улазе у куће, станове, дворишта.

У Инспекторату за рад кажу да је законом о инспекцијском надзору домен надлежности Инспекције рада проширен и да су овлашћени да контролишу свакога ко се бави снимањем, фотографисањем, као и музичком делатношћу, без обзира на то да ли су регистровали обављање делатности или не.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести