На дневном реду и плате, осигурање, банка...

Мисија Међународног монетарног фонда, с Вејмсом Руфом на челу, стигла је у Београд, а званични разговори с министрима о шестој ревизији стенд-бај аражмана

„из предострожности” почеће у понедељак.

Мисија ће током посете, која ће трајати до 1. новембра, оценити фискалне резултате и закључити разговоре о буџету за 2017.

Како је раније најавио стални представник ММФ-а у Србији Себастијан Соса, у разговорима са српским званичницима биће размотрен напредак реформи у финансијском сектору, процењено напредовање у спровођењу кључних структурних реформи, а биће речи и о новим структурним условима за 2017.

Осим оног што се званично најављује, на дневном реду разговора биће и повећање плата у јавном сектору и пензија, као и будућност две важне српске финасијске институције. Како преносе медији, ММФ ће тражити да српске власти до краја године дефинишу стратегију за консолидацију Дунав осигурања и Поштанске штедионице, и то ће бити услов за шесту ревизију аранжмана с том финансијском иснтититуцијом.

Посебно кратак рок Београд има у вези с Дунав осигурањем јер ће до краја новембра морати да јасно дефинише стратегију његове приватизације, и то искључиво на основу процене независне ревизорске куће. Осим тога, званичници ММФ-а провераваће и шта је урађено на реорганизацији Поштанске штедионице, која, по њиховој визији, не може више бити сервис за кредитирање великих државних предузећа већ би своју оријентацију требало да усмери на рад са становништвом и малим и средњим предузећима.

Иначе, све претходне ревизије ММФ-а у Србији завршене су успешно.

Борд извршних директора ММФ-а је у септембру, приликом закључења комбиноване четврте и пете ревизије стенд-бај аранжмана са Србијом, оценио да је економски опоравак Србије превазишао очекивања, и да економски раст наше земље јача уз подршку инвестиција и раста нето извоза.

Е.Дн.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести