На истом послу Немци, Срби, Хрвати...

Железничке компаније у региону основале су у Београду Кластер железница за Југоисточну Европу, који за сада окупља 32 компаније, института и факултета из шест земаља.

Чланови Кластера су углавном приватне фирме из Немачке, Аустрије, Србије, Словеније, Хрватске и Босне и Херцеговине, а циљ је повезивање, пословна сарадња и касније обједињено учешће у великим инфраструктурним пројектима, речено је на конференцији за новинаре. Кластер железница је основан као прво међународно пословно удружење у којем учествују земље бивше Југославије после 25 година.

Из Србије су учлањене готово све фирме које се баве железницама, на пример „Шинвоз” из Зрењанина, али и Саобраћајни факултет у Београду и Саобраћајни институт ЦИП.

Оснивачи очекују да се Кластеру придруже фирме и из осталих земаља Југоисточне Европе, као и националне железнице, од којих су у ту организацију укључене делом само „Словеначке железнице”.

Партнер Мреже за пословну подршку Милан Вучковић је у име Кластера железница за Југоисточну Европу рекао да је у претходном периоду показан велики интрес компанија у региону које се баве железницама да се повезују и да је зато основан Кластер као непрофитна организација која ће се бавити, пре свега, стручним питањима, разменом искуства и конкретним пројектима.

Представник Баварског кластера железница Фолкер Дренкхан је изразио очекивање да ће се у наредном периоду Кластеру придружити и српске железнице. Он је рекао да је веома важно што је оснивањем Ккластера направљен први корак у бољој комуникацији и сарадњи у региону.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести