На листи "лоших директора" АПР-а већ пописано 570 фирми

Листа лоших директора пред очи свих заинтересованих грађана изашла је пре непуна

два месеца, а на њој је, према подацима Агенције за привредне регистре, већ пописано 570 фирми.
У Централној евиденцији привремених ограничења права лица регистрованих у АПР-у, нашле су се фирме "Горење Хоме доо" из Зајечара, затим "Нелт цо. доо" Добановци, "Трансгас доо" Крагујевац, "Беба 93 доо" Београд...

Од 570 фирми, већина је регистрована као друштво са ограниченом одговорношћу (доо), што значи да њихови директори не одговарају за обавезе фирме, већ сносе само ризик пословања до висине унетог капитала.
На листи има и оних који су регистровани као акционарско друштво, па се, примера ради, ту нашла и компанија "Еко Сербиа ад", која је на овај неславни попис доспела због пореских прекршаја, као што је наведено и за већину осталих фирми с листе.

Ова листа је постала доступна на порталу АПР-а од кад је у примени Закон о Централној евиденцији привремених ограничења права лица регистрованих у АПР. Тим Законом је успостављена Централна евиденција изречених мера, а Закон се примењује од 1. јуна 2016.
Такозвана листа лоших директора обухвата податке о фирмама, односно њиховим власницима, директорима и члановима надзорних одбора итд чије је пословање санкционисано због кривичних, прекршајних или управних санкција.

Таквим руководиоцима, пише на сајту АПР-а, биће изречене привремене мере, попут забране пословања, оснивања нових фирми или располагање новцем.
Како је наглашено, поједини подаци о привредним друштвима и предузетницима биће доступни, док други, попут оних из казнених евиденција, неће бити јавни због Закона о заштити података о лицности.
У централној евиденцији привремених ограницења правних лица бице доступно име власника или директора, као и основ по коме је уписан.

(Танјуг)

 

На ову тему прочитајте још и: ЕКО Сербиа: Нисмо на лошој листи АПР-а

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести