На пољопривредном сајму 1.500 излагача из 60 земаља

У Новом Саду у суботу, 14. маја почиње 83. међународни пољопривредни сајам, који ће окупити око 1.500 излагача из

60 земаља. Посетиоци ће имати прилику да виде најсавременију механизацију, комбајне вредне пола милиона евра и тракторе награђене на најпознатијим светским сајмовима. Осим тога, у оквиру Националне изложбе стоке биће приказано више од 1.300 грла, као и бик тежак две тоне. Овогодишња земља-партнер Пољопривредног сајма је Италија.

Генерални директор Новосадског сајма мр Слободан Цветковић каже да је финансијски обим сајма десет одсто јачи него лане, повећано је присуство страних излагача, али и побољшана изложба говеда. Први пут посетиоцима ће бити демонстриран рад механизације.

– Излагаче из Италије, њих 16, посетиоци ће моћи да виде у Хали 1 на 400 квадратних метара – каже мр Цветковић. – Занимљиви ће бити и Б2Б састанци, у оквиру којих ће сви заинтересовани моћи да чују искуства и савете страних излагача.

По његовим речима, на овогодишњем сајму, осим повећања броја страних излагача, биће и значајно учешће излагача из Кине те ће Новосађани у Хали 4 од понедељка моћи да виде производе из те земље у оквиру изложбе „Premium brands from China” кроз заједнички наступ 30 компанија из Кине.

– Сви који посете сајам имаће посебне попусте, у оквиру којих ће бити изложено више од 1.500 машина, а новитет су банке-излагачи, које ће давати субвенције, али и разне погодности – каже мр Цветковић, и додаје да очекују да, као и претходне године, сваки трактор са сајма изађе с именом и презименом, односно купцем.

На штандовима страних брендова посетиоци ће видети новитете у пољопривреди, прехрамбеној индустрији, хемијским и заштитним средствима, органску храну и друге производе и услуге.

Свакодневно ће на Агрополигону бити демонстриран рад пољопривредне механизације, машина и опреме, али и промоција агроиновација, у сарадњи с такмичењем за најбољу технолошку иновацију.

– Сутра се одржава такмичење у препонском јахању, док ће у недељу бити приказана изложба запрега – каже Цветковић.

Улазница на сајам је 500 динара, а за групне посете, ђаке, пензионере и децу биће одобрени попусти. Породични дан, када ће цела породица с децом до 16 година моћи да посети сајам по цени једне улазнице, јесте недеља. Сајам ће трајати до петка, 20. маја.

М. Стакић

 

Све о субвенцијама, кредитима...

Финансијски покровитељ Сајма је Министарство пољопривреде и заштите животне  средине.

Државни секретар Министарства пољопривреде Данило Голубовић најавио је да ће штанд Министарства бити у „Мастер-хали”, а на њему ће пољопривредници свакодневно моћи да се распитају о субвенцијама, кредитној подршци, али и предстојећим ИПАРД фондовима, као и о органској производњи.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести