Највећу српску винарију могуће извући из чабра

Синдикат „Независност“ и Удружење акционара у „Вршачким виноградима“, у позитивној клими након избора новог одбора директора, обратили су се јавним предлогом мера овом руководећем органу.

Ту су четири мере како и на који начин да се ова гласовита винарска кућа реши великих дуговања и унапреди пословање у условима када су могућности за то ограничавајуће.

Предлажу да се сачини анализа проблема дугова и усвоје мере за излазак „Винограда“ из положаја натпросечне задужености у којој се без реалног основа налази. Приоритетом сматрају израду и усвајање нове систематизације послова  извршиоца која ће омогућити боље пословне резултате. Код запослених, кад знају шта треба да раде и колики им је обим послова на радном мести, постићи ће се већа одговорност, квалитетнији и ефикаснији рад.

Захтева се и припремање и усвајање инвестиционог плана за наредни период за набавку опреме и других средстава рада за максимално добре призводне резултате. Напомињу да је преко потребно унапређење ангажовања на проширењу тржишта за изузетно квалитетан асортиман вина, ту је и организованији рад комерцијале.

Сигурни су, наиме, да узимање и висина кредита  мора да буде у складу са већ постојећом задуженошћу и ограничења због уредног сервисирања постојећег дуга из редовног пословања.

Уз ово, предлажу Одбору директора „Винограда“ да све то подлеже верификацији Скупштине акционара.

Нема шта, види се да синдикат и удружење имају способне и стручне кадрове за овако важна и значајна питања за успешност у пословању ове фирме. Гледа се само сува економија и како боље да се ради на излажењу из дугова и стварању услова за успешан процес приватизације и бољу продају капитала „Винограда“. То би, можда, био и образац организовања и садржаја рада синдиката  и акционара у бројним фирмама на списку Агенције за приватизацију. Изгледа да су Вршчани у овом важном послу постали прави партнер руководећим структурама фирме у процесу припремања предузећа за продају свог и државног капитала. У томе сигурно и виде шасу да сачувају производњу, па и своја радна места. Можда ће Одбор директора нешто и прихватити, у сваком случају у овим партнерима имају сигурне и конструктивне сараднике за успешније решавање годинама  нагомилаваних проблема, у првом реду великих дугова.

Р. Јовановић

Добар пример

Радници нису били актери черупања „Винограда“, али је њих запало да буду активни учесници спасавања оног што се спасти може или можда  буду сламка спаса за коју се дављеник хвата. И ово показује да, као ретко где у Војводини, па и Србији, запослени у „Вршачким виноградима“  у оквиру синдиката „Независност“ и Удружења акционара,“ представљају одговорни фактор у сарадњи са руководством овог највећег призвођача грожђа и вина у Србији.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести