Намет на куће и станове платити и ако решења нема

Друга овогодишња рата пореза на имовину стиже на наплату у недељу, 15. маја. У већини општина и градова ових дана су заузети формирањем

нове локалне власти тако да ће се и друга рата, баш као и прва, измиривати према прошлогодишњим обавезама за исти период. Обвезнике тог пореза то не треба да чуди пошто општинске администрације нису журиле ни када није било избора. Решења су махом стизала лети, као што ће и ове године. Сви су изгледи ће по новим решењима бити измиривана претпоследња овогодишња рата пореза на имовину, која „пада” 15. августа. Али и без коначних решења о порезу на имовину, обвезници немају претераног разлога за бригу јер ће нови износи пореза бити слични прошлогодишњим.

Званични законски рок за измирење друге рате пореза ове године је 15. мај, а то недеља. Ако последњи дан рока пада у нерадни дан, обавеза се помера за наредни, а тако је овог пута. Понедељак је, дакле, последњи дан за измирење друге рате.

Како ствари стоје од општине до општине у Војводини?

У већим местима су обвезници на чекању решења за 2016, а исто је и у мањим, мада код њих има изузетака.

У Кањижи још чекају нова решења, али житељи те општине су ажурни па је њих око 80 одсто већ измирило прву рату на време. Стопа је максимална – 0,4 одсто од тржишне вредности некретнине. Бранислав Терзић каже да се за стан од шездесетак квадрата у првој зони плаћа око 5.000 динара годишње.

У Руми је максимала стопа нешто мања – 0,33 одсто, али и број оних који редовно измирују обавезе – око 40 одсто. Решења стижу на лето. О томе Милева Ковачевић из општинске администрације каже:

– Ми тренутно ажурирамо базу података – наводи она. – Приметили смо да има много оставинских расправа које нису испраћене у нашој бази, тако да сада у податке уносимо нове праве власнике, било да се ради о наследницима или новим власницима.

Упркос нижој стопи, износ пореза на стан од шездесетак квадрата у првој зони такође је 5.000 динара као и у Кањижи.

Нова решења о порезу на имовину за ову годину већ добијају житељи Пландишта. Остало је да се достави око 20 одсто. Стопа је по законском максимуму 0,40 одсто од тржишне вредности. По речима Александра Савкова, све је остало исто као и лане. Грађани то већ знају па је и то олакшало поступак. Обавезе на време измирује чак 80 одсто грађана.

Житељи Пландишта не само да ће добити нова решења већ ће им порез бити и мањи трошак, а због ниже тржишне вредности некретнина. За стан од шездесетак квадрата из прве зоне обавеза за целу ову годину крећу се око 2.500 динара.

Новосађани ће такође добити решење на лето. Сада, као и за друге, и за њих важе за другу рату пореза на имовину  старе обавезе и решење из 2015. 

Обавезе су старе, али су зато казне за неизмиривање лане мењане, сада су мање. За грађане је била запрећена максимална казна од 50.000 динара, а након измена је 5.000.

Д. Вујошевић

 

Олакшице за власнике станаре

Власници кућа и станова који у њима и живе имају пореску олакшицу. Они плаћају само половину пореске суме за некретнину. Тако им је назначено и у решењу и тако и сада измирују обавезе. Што се тиче нових обвезника, власника који су променили адресу, они треба да се јаве надлежним пореским управама у својој општини да би остварили ту олакшицу.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести