Намет на куће и станове стиже на наплату готово по старој цени

Власницима некретнина ускоро стиже на наплату прва овогодишња рата пореза на имовину. Рок је 15. фебруар, али је због Дана државности који пада баш на тај датум, већина општина то померила на 17, односно петак.

Решења о опорезивању за ову годину стићи ће тек у мају па обвезници треба да уплате четвртину прошлогодишњег пореза. Градови, односно општине, тај порез разрезују према кретању цена некретнина претходне године. Ти подаци су већ снимљени па остаје да прођу процедуру од предлога општинских пореских одељења до усвајања на скупштинама и писања решења. Али по ономе што се сада зна, већих промена у односу на претходну годину неће бити.

У општинске и градске касе ове године ће стићи око пет милијарди динара мање. Лане је мењан Закон о финансирању локалне самоуправе па је дошло до прекомпоновања у захватању у корист Републике. Већи део тог новца на локалу општинари неће моћи да надокнаде од пореза на имовину јер су цене некретнина у најбољем случају остале исте као лане, а понегде су чак и ниже него што је било претходних година. Изузетак су велики градови, или, боље речено, некретнине у срцу града, односно у првој зони.

У Новом Саду ће за ову годину поменути порез бити незнатно повећан – у просеку један одсто. Тачније, за стан од 50 квадрата стар десет година у првој зони порез ће бити 9.341 динар, а то је 101 више него лане

За разлику од Новосађана који ће морати да дају нешто више новца, у Пландишту остаје све по старом.

– Најнижи порез је на старе сеоске куће – каже  шефица локалне пореске администрације Александара Саков. – Ту ће по решењу то бити 800 динара на годишњем нивоу. То су некретнине чија вредност не прелази суму од 400.000 динара по тржишним порценама, што је и граница за опорезивање. 

Житељи Руме неће морати да траже стара решења. Тамошње одељење Пореске управе већ је послало уплатнице с аконтативним износима. Рате веће од прошлогодишње четвртине добили су само стари дужници кој нису измирили обавезе: њима је на уплатницама у обавезу урачунат и стари дуг. Шефица тамошње пореске администрације Милева Ковачевић каже да је за ову годину порез мењан само у првој зони за „ганц” нове некретнине. Ту нема амортизације па ће се за стан од 50 квадрата плаћати око 3.000 динара. Већ идуће године, ако не буде промнена цена, порез ће бити нижи и за те обвезнике јер се урачунава амортизација од један одсто на годишњем нивоу. 

У Кањижи је све познато. Цене нису мењане па ће житељи тог гадића у Бачкој плаћати све исто као и лане. 

Рату овог пореза је пожељно платити на време. Они који касне, могу бити кажњни с 5.000 динара па до 50.000 динара.

То није све када су казне у питању јер је ту и затезна камата од 12 одсто. Готово па скупља и од најскупљег кредита.

Д. Вујошевић

 

Уздинакартицу нема провизије

Клијенти банака који имају „дина” картицу могу измирити своје пореске обавезе на шалтерима Управе за трезор без провизије – то важи и за све друге обавезе везане за јавне расходе.

Из Народне банке Србије подсећају на то да се та погодност односи на порез на имовину грађана, пореске обавезе паушалних обвезника, порез на доходак грађана. Ту су још и порези на промет моторних возила и на доходак грађана остварен од пољопривреде и шумарства те доприноси за социјално осигурање.

Шалтери Управе се налазе у свим већим местима, а у Војводини, осим у Новом Саду, још су и у Суботици, Сомбору, Кикинди, Зрењанину, Вршцу, Врбасу и Панчеву.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести