Народне кухиње вапе за помоћи, а бацимо 240.000 тона хране

Привредна комора Србије залаже се за унапређење области донаторства, да би се компаније кроз неке видове олакшица подстакле на филантропске активности, као и да се кроз дијалог

нађе решење које би одговарало држави, пословној заједници и невладином сектору. На састанку Савета за друштвено одговорно пословање у ПКС-у размотрене су иницијативе за стварање стимулативнијег и повољнијег амбијента за развој донаторска и филантропских активности у Србији. Као пример, наведено је да се у Србији уништи или баци чак 240.000 тона хране која би се могла дистрибуирати народних кухињама јер оне имају регистровано 35.000 корисника, од чега је 12.000 деце. 

Према доступним подацима , Србија је, уз БиХ, једина земља у Европи која није укинула ПДВ на донације и хуманитарну помоћ. 
Компаније не проналазе свој интерес у донацијама вишка производа и због тога је, како се чуло на Савету, потребно унапредити домаће законодавство на начин који пружа подршку за донације у Србији и наћи практична и примењива решења која неће бити оптерећена процедурама и администрирањем. 
 
На основу анализе које је спровела Фондација „Траг”, а у вези с применом Закона о порезу на добит правних лица којим се обезбеђује механизам за одбитке од пореза приликом давања за опште добро, Савет је закључио да недостаје акт Министарства финансија који даје образложење за коришћење погодности наведених у члану 15 тог законског акта. Компаније као разлог за слабо коришћење погодности виде неразумевање начина примене, недостатак јасног и прецизног тумачења власти о томе који трошкови улазе у пореска умањења.
 
Недавно је министар за рад, запошљавање, социјалну и борачку политику Александар Вулин предложио укидање пореза на додату вредност на хуманитарну помоћ, а држава ће, како се најављује, ове године изменити законске прописе да би се то омогућило.
 
– Није у реду да компаније које су обезбедиле поклоне и донације за угрожене категорије становништва плаћају порез и ПДВ као да су их продале на тржишту – рекао је Вулин.
 
Држава ће, како је додао, тежити да се у овој години приближи другим земљама по законским решењима за ту област.
 
– Министарство рада радиће на томе да помогне свим људима који су у систему социјалне заштите, а с друге стране, утицаће на то да се пруже све могуће олакшице онима који желе да побољшају њихов квалитет живота – казао је Вулин.
 
Како је навео, Србија је једна од ретких земаља у којима нема пореских олакшица за донаторе и оне који обезбеђују хуманитарну помоћ.
О могућностима за реализовање идеје да се укине порез на донације и евентуалним ефектима такве одлуке Министарство финансија планира да разговара с Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
 
Тим поводом у ресору финансија подсећају на то да су актуелним законима који уређује порез на добит правних лица и порез на доходак грађана већ прописане пореске олакшице које се односе на признавање издатака за хуманитарне сврхе као расхода у износу највише до пет одсто од укупног прихода. Наводе и да код промета добара која су предмет донације, а на која се плаћа ПДВ, нема других опорезивања.
 
Истичу да су решења предвиђена Законом о ПДВ-у која се односе на опорезивање донација у добрима и услугама усаглашена с прописима ЕУ којима се уређује опорезивање потрошње ПДВ-а.
Љ. Малешевић
 
Боље не радити ништа?
Компаније које желе да донирају или имају фондације које се баве хуманитарним радом пак тврде да се до олакшица, због компликоване папирологије, тешко долази. 
 
Такође кажу и да је боље ништа не давати него, поред свих намета које имају, плаћати додатни ПДВ и на оно што се даје за добробит свих грађана.
 
EUR/RSD 117.1643
Најновије вести