Наследници дочекали 520 кућа, станова, локала

Ове године Агенција за реституцију предност ће дати враћању одузете имовине у натуралном облику. С обзиром на већ враћену имовину и процене о томе колико се још тражи, циљ Агенције је да се ове године потпуно оконча

враћање свега онога што се може вратити у натури: објеката, грађевинског, шумског и некомасираног пољопривредног земљишта, осим комасираног пољопривредног земљишта.

То, конкретно значи да би до краја ове године требало да се оконча поступак враћања највреднијег дела одузете имовине у натури.

Истовремено, планира се и значајније враћање комасираног пољопривредног земљишта , што ће бити омогућено изменом Закона о враћању одузете имовине и обештећењу у делу који се односи на комасирано пољопривредно земљиште.

До краја прошле године бившим власницима или законским наследницима решењем Агенције за реституцију  враћено је пословних простора, зграда и станова на преко 196.300 квадратних метара, односно укупно 2.986 објеката.

Оно што је, такође важно, од тог броја у Војводини је враћено 520 објекта. Тако је у Новом Саду враћено 211 објеката, Панчеву 75, Суботици 46, Сомбору 34, Руми 24. Зрењанину 22, Сремској Митровици 17, Србобрану 17. У Кикинди је враћено 9 објеката, Кањижи 8, Кули, Сенти и Ади 7, Бачкој Тополи 5, док је у Ковину и Шиду враћено четири. У Ковачици, Инђији ,Жабљу, Петроварадину и Апатину враћена су три објекта, а у Вршцу и Бечеју по два. Једино је у Новом Бечеју , Новој Црњи, Врбасу, Бачком Градишту, Бачком Петровцу и Алибунару враћен само по један објекат.

Највише станова и пословног простора враћено је у Новом Саду.

Наследници су добили 19 станова, 183 пословна простора и 9 зграда. Наследници у Панчеву добили су 69 објеката пословног простора, један стан и пет зграда, у Сремској Митровици 17 објеката пословног простора, Руми 23  и једну зграду, Сенти шест, Сомбору 26 пословна простора, три стана и пет зграда.

У Суботици је враћено 43 објекта пословног простора, један стан и три зграде. Агенција за реституцију вратила је до краја прошле године укупно 2.282 објекта пословног простора, 370 станова и 334 зграде.

Оно што нас чека је измена закона којом треба да буде омогућена и тако звана супституција, то јест да се у натури врати имовина слична оној која је одузета. Сада се само враћа национализована имовина која постоји.

Такође, највише проблема има око враћања пољопривредног земљишта тако да се и ту чека измена закона о враћању одузете имовине како би се исправила неправда а наследници уместо папира или новца добили оранице.

Љ. Малешевић

 

Имовина и Холокауст

Наредног месеца Агенција за реституцију организује међународну конференцију о одузимању имовине као последице Холокауста, као и одузимању имовине од стране окупатора и сарадника окупатора на територији Србије за време Другог светског рата.

На конфернцији ће бити речи и о начинима на који се могу отклонити или ублажити последице ових злочина.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести