Натурална реституција до краја наредне године

За нешто више од две године од истека рока за подношење захтева за реституцију, бившим власницима и њиховим законским наследницима, по последњим подацима Агенције за реституцију,
враћено је 5.487 пословних простора, зграда као целина и станова. Укупна површина враћених објеката је већа од 387.000 квадратних метара. Процењује се да је вредност враћене имовине, а уз њу и неизграђеног грађевинског земљишта, шума и шумског и пољопривредног земљишта, око милијарду евра. 
 
Агенција је до сада решила готово половину захтева, а за другу нису донета решења јер је махом реч о обештећењу, где ће се ићи на новчану надокнаду, што ће почети 2018. године. Први човек Агенције за реституцију Страхиња Секулић изјавио је да ће натурална реституција бити завршена до краја идуће године, осим пољопривредног земљишта. Следећа фаза обештећења ће, по њему, трајати наредних пет до седам година, када би цео поступак реституције требало да се оконча. Секулић је изнео податак да ће, по проценама Агенције, старим власницима бити могуће исплатити од 10 до 15 одсто вредности одузете имовине.
 
– То је реалност, другачије је немогуће. Вредност одузете имовине је већа од 40 милијарди евра – оценио је Секулић. – Србија нема капацитете да их у потпуности обештети. Начин на који радимо је најприхватљивији и најмање неправедан.
 
У Војводини икупно враћено 1.065 пословних простора, зграда као целина и станова. Када се погледају подаци Агенције за реституцију о броју враћених пословних простора, зграда и станова, види се да је одузета имовина враћена у готово свим општинама Војводине, а највише у Новом Саду – 399, затим у Панчеву – 119 и Суботици – 116. У осталим војвођанским општинама број враћених објеката је далеко мањи од 100, а има и више локалних самоуправа где је враћен свега један. У Зрењанину је враћено 80 објеката, Сомбору 57, Кикинди 39, Сремској Митровици 35, Руми 31, Вршцу 27, Сенти 20, Србобрану 16, Кањижи 15. По девет објеката враћено је у Ковачици, Ади и Кули, један мање у Бачкој Тополи, а седам у Инђији и Бечеју. У Новом Кнежевцу и Сремским Карловцима враћено је по пет, а у Ковину, Врбасу, Жабљу, Бачком Петровцу по четири. По три објекта враћена су у Апатину, Петроварадину и Старој Пазови, по два у Алибунару, Темерину и Новом Бечеју. По један објекат враћен је у Новој Црњи и Пећинцима.
Љ. Малешевић
 
Решена готово половина захтева
Агенција за реституцију до сада је решила готово половину захтева, а за другу још нису донета решења. Разлог је у томе што је махом реч о обештећењу, где ће се ићи на новчану надокнаду, што ће почети 2018. године.
 
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести