Недимовић: Држава даје новац за младе, складишта, опрему

Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић најавио је да ће у другој половини фебруара бити објављени конкурси за
branislav nedimovic-rha_0.jpg
Фото: Dnevnik.rs

субвенције у тој области. Како је објаснио, реч је о субвенцијама у четири категорије, односно за набавку воћарских и виноградарских трактора, субвенција за младе пољопривредне произвођаче, за унапређење прерађивачких капацитета и изградњу објеката за складиштење, сушење и замрзавање поризвода.

Конкурси ће, рекао је Недимовић, бити реализовани по другачијем принципу него до сада, односно заинтересовани ће конкурисати код Управе за аграрна плаћања са профактурама, након чега ће добијати одлуку те Управе да ли је њихова инвестиција прихваћена или није.

- Након тога имаће рок од 60 или 90 дана, у зависности од врсте инвцестиције, да је реализују - рекао је Недимовић. - На тај начин њима се  гарантује финансијска сигурност, а ми ћемо моћи да направимо предвидивост током година, да знамо шта смо одобрили.

Уколико преостане средстава, биће и другог позива, додао је Недимовић и подвукао да ће бити контрола да ли се субвенције користе на прави начин.

Недимовић је указао и да се у наредних 15 дана очекује јавни позив, када је реч о тендерима за наводњавање, за 14 пројеката.

- Надам се да ће доћи сунце за наше системе за наводњавање. У петак смо завршили последњу ствар која се тиче пуштања у поступак тендера за наводњавање. Вода је важан сегмент пољопривреде и морамо на њу озбиљније да рачунамо него у претходном периоду - рекао је министар.

Недимовић је истакао да ће кроз тај пројекат бити инвестирано око 30 милиона евра.

Он је рекао и да је Србији да је за успешну одбрану од града, од којег воћарски крајеви трпе највише штете, потребно између 10.000 и 14.000 противградних ракета. Према његовим речима, биће издвојена средства како би били боље опремљени за следећу годину. Међутим, нагласио је Недимовић, морају се развити и алтернативни системи, односно не само физичка, већ и финансијска одбрана, која се односи на домен осигурања и то не само пољоприредних газдинстава, већ и републичког буyета.

- То заправо значи да, кад дође до штете, држава не мора да издваја новац из буџета, већ и да она сама заштити буџет.  Већ данас имам састанак са људима из Светске банке у вези са тим - рекао је Недимовић.

Министар је посебно подвукао да је пре неколико дана Европска комисија дала позитиван одговор за отварање поглавља 27, тако да следи завршавање Акционог плана. Како је рекао, 80 одсто прописа који морају да се промене везани су за пољопривреду и животну средину, што је озбиљан посао.

Р. Д.

 

Кина и Русија

Када је реч о извозу српских производа, пре свега у Кину, Бранислав Недимовић је рекао да се тржишта Кине и Русије често посматрају на површно, али да Србији требају тржишта која нису везана само за Европску унију или регон. Он је најавио да ће после Кинеске нове године, у нашу земљу доћи делегација из тамошњег сектора прехрамбене индустрије.

- То је оно што нама треба, морамо да развијемо додатне капацитете у прерађивачком сектору, како не бисмо продавали јефтину, а квалитетну сировину - став је министра пољопривреде.

Недимовић је пре неколико дана угостио кинексог колегу, којем је захвалан на тој првој посети једног кинеског министра пољопривреде Србији.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести