Нема поврата за бебе, стиже родитељски додатак

Изменама и допунама Закона о порезу на додатну вредност укида се право на рефундацију ПДВ-а за куповину хране и опреме за бебе јер ће то питање бити регулисано Законом о

финансијској подршци породици са децом, који припрема Влада Србије. Законом о финанијској подршци породици са децом, као социјална мера, требало би да буде уређена једнократна исплата новчаних средстава на име куповине опреме за бебе. То значи да ће, када на снагу ступи Закон о финансијској подршци породици са децом, бити укинута рефундација ПДВ-а за куповину хране и опреме за бебе, а процењује се да ће то бити у првој половини наредне године, односно 1. априла 2017. године. 

Разлог за укидање рефундације ПДВ-а за куповину хране и беби опреме предлагачи измена налазе и у усклађивању мера социјалне и пореске политике са европском праксом.  Другим речима, истиче се да институт рефундације ПДВ-а за куповину хране и опреме за бебе није у складу са прописима ЕУ и да се то питање мора решити кроз социјалне мере које ће регулисати други закон из домена социјалне политике.
 
Да ће доћи до укидања повраћаја ПДВ-а на беби опрему било је јасно  из српског писма о намерама ММФ-у , у којем је, између осталог наведено, да ће се “да би се смањио терет пореске администрације кроз амандмане, ефективне од 1. јануара 2017.године, елиминисати повраћај пореза на додатну вредност за дечију храну и опрему и замениће се постојећим родитељским додатком”. Како се усвајање Закона о финансијској подршци породици са децом очекује 1. априла наредне године, до тада ће још бити могућа рефундација ПДВ за беби опрему. Иначе, до сада је право на повраћај ПДВ-а по вом основу могло да се оствари до укупног износа од 73.847 динара за бебу старости до две године. 
 
У исто време родитељски додатак се тренутно у Србији исплаћује за укупно 60.476 деце. За прворођено дете он износи 38.008,09 динара, док се за друго, треће и четврто рођено дете исплаћују месечни износ у 24 рате. За друго дете овај додатак је 6.192,75 динара, за треће 11.146,44, а за четврто 14.861,77 динара.
 
Овим изменама Закона о ПДВ, које је усвојила Влада Србије и упутила их посланицима Скупштине Србије на усвајање по хитном поступку, по посебној стопи ПДВ-а од 10 одсто опорезоваће се промет и увоз дрвених брикета и пелета. Смањење ПДВ за промет и увоз дрвених брикета и пелета са садашњих 20 на 10 одсто требало би да допринесе повећању запослености у овој области, што ће уједно и надоместити губитак по основу смањења у државној каси.
 
Новина је и да се изменама усаглашавају прописи Србије и ЕУ у делу одређивања места промета услуга, укључујући и посебно увођење института пореског обвезника за сврху примене правила која се односе на одређивање места промета услуга.
Љ.Малешевић
 
Помешани лончићи
У Удружењу “ Родитељ” сматрају да укидање права на рефундацију ПДВ-а за куповину хране и опреме за бебу није добар потез државе. Они су надлежне у држави на то упозорили указујући да родитељски додатак није и не може бити замена за рефундацију. Тим пре, што је родитељски додатак додељиван и ове године и поред њега и рефундација, а од наредне године ће, наводно, све бити давано кроз родитељски додатак, што ће аутоматски значити мање новца за родитеље. Због тога и сматрају да је неко помешао лончиће и да опет покушава да штеди на бебама.
 
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести