Нема зиме за посејано на време

Снег је добродошао свим озимим културама, јер ће заштитити усеве од изузетно ниских температура и добро би било да је дошао двадесетак дана раније, изјавио је директор

Удружења „Жита Србије” Вукосав Саковић.

„У овом тренутку постоји одређена бојазан за нашу пшеницу, али онај део, који није посејан у оптималном року, рекао је Саковић .

Према његовим речима, око 50 одсто пшенице, односно око 300.000 хектара посејано је у оптималном року и та пшеница, оцењује, ушла је у зиму у веома доброј кондицији, добро се избокорила и вероватно на њој неће бити никаквих губитака додајући да се под снежним покривачем налази још и јечам, нешто мало ражи и уљане репице.

„Не може се прецизно говорити о каквим губицима можемо причати док не изађемо из зиме, али је реално очекивати да ће на тим парцелама приноси бити нешто мањи, него да је посејано у оптималном року”, сматра Саковић.

Он каже да су ратари који брину, пре снежног покривача заштитили усеве од глодара, јер подсећа да је био напад глодара због ниских температура и недостатка друге хране за њих.

Саковић каже да треба сачекати да се изађе из зиме, да се ратари припреме за прихрану, након тога за заштиту и да се поново могу очекивати добри приноси, какве смо имали у 2016. години, када је био рекордан род пшенице, нешто више од три милиона тона.

„Имали смо просечне приносе који су прешли пет тона по хектару, то је све дало добре и пристојне количине. Очекујемо да извеземо укупно око 1,5 милиона тона, а за првих шест месеци извезли смо скоро 900.000 тона. Тај добар извоз, нешто бољи од очекиваног, добро је дошао произвођачима и власницима робе, јер је „погурао” цену на домаћем тржишту на горе”, нагласио је Саковић.

Е. Дн.

 

Плитак Дунав па лед

Овосезонски извоз кукуруза, наводи Саковић, нешто је слабији од очекиваног, јер није се успело да се испоручи све што је продато, јер је, наглашава, током целе јесени било проблема са ниским водостајем на Дунаву.

„Таман када се водостај колико-толико нормализовао, дошао је снег и лед и тренутно постоји забрана пловидбе на Дунаву, што умногоме отежава испоруку робе. Очекујемо да извеземо негде око три милиона тона кукуруза и свако кашњење у испоруци ствара додатне проблеме, али то је онај део више силе и само можемо очекивати да се то што пре заврши”, каже Саковић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести