Ни смрт више није сигуран посао

Удружење приватних погребника Србије оцењује да ће грађани у Србије убудуће скупље плаћати лошију услугу погребних услуга. Наиме, они истичу да је држава одлучила да угаси приватне фирме,

које плаћају порезе и пуне буyет само због тога што жели да се овим послом баве искључиво гибиташка јавно-комунална предузећа чије дугове плаћају сви порески обвезници. Чланови овог Удружења одлучили су да наредне недеље о томе јавно проговоре на већ заказаној конференцији за штампу, на коју су позвали и представнике Делегације Европске уније у Србији.

Из овог Удружења тврде да је последњих неколико месеци неколико локалних самоуправа широм Србије донело одлуке о забрани рада приватним предузећима у области погребних услуга на основу Закона о комуналним делатностима, ситичући да је овај законски акт управо наметнуо монопол јавно-комуналних предзећа. Оваквим поступком, држава и Министаство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре као доносилац закона, тврде приватни погребници, нарушили су Устав Србије, који гарантује слободу предузетништва и равноправност приватног и јавног сектора на тржишту. Поред тога, сматрају да је прекршен и Закон о заштити конкуренције, Закон о заштити потрошача и Закон о трговини Србије.

Забрана рада приватном сектору у области погребних услуга противна је, додају из Удружења приватних погребника Србије, и нормама Европске уније о слободи тржишта и заштити конкуренције, а најгрубље се нарушава и Европска повеља о људским правима, јер ће без знања и одобрења чланова најуже породице тела покојника директно у болницама преузимати јавно-комунална предузећа и чувати у често неадекватним условима до момента сахране. Поред свега, онемогућава се и црквеним и верским заједницама да слободно располажу својом имовином, чиме се нарушавају њихова Уставом заганатована права.

Забрана рада целом приватном сектору у области погребних услуга одиграва се, напомиње ово Удружење, управо у години коју је Влада Србије прогласила за Годину предузетништва, због чега ће више од 200 приватних фирми са преко 300 запослених бити угашено, а највећи цех платиће грађани, кроз даље поскупљење погребних услуга, које су већ сада у многим градовима Србије скупље него у многим знатно богатијим европским земљама.

Љ. Малешевић

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести