Нићи ће фарма за 50.000 говеда

На управо завршеном 83. међународном пољоприведном сајму у Новом Саду наступили су и привредници из Народне Републике Кине, који су се представили у оквиру изложбе „Premium brends from China“.

Након прошлогодишњег успешног наступа када се представило десетак излагача, ово је други пут да кинески привредници организовано наступају на Међународном пољопривредном сајму, а број излагача из Кине се, по речима председника Друштва за економско-трговинску сарадњу и пријатељство Србије с НР Кином Бране Цветиновића, учетворостручио и српској публици је понуђен веома широк асортиман производа из области аграра - машине, опрема, средства за заштиту биља...

Цветиновић истиче да се улагања кинеских партнера у Србију повећавају и да су кинески привредници спремни за различите облике сарадње с привредницима из Србије.
– У последње четири године улагања Кине у Србију достигла су око 1,5 милијарди евра, највише у области грађевинарства, а све више се улаже или планира улагање и у пољопривреду – каже Цветиновић за „Дневник”. – Привредници из НР Кине заинтересовани су за све врсте сарадње у области пољопривреде, посетили су готово све делове Србије и уверили се да је потенцијал огроман и да се у нашој земљи може производити квалитетна и здравствено безбедна храна, која трпи цену узгоја и транспорта до Кине. 

По речима нашег саговорника, планови су велики, а део њих се већ остварује. Наиме, пре две године урађен је пилот-пројекат у Сурдулици - подигнути су пластеници и заснована производња поврћа по кинеском моделу. Резултат је показао да је на тај начин произведено поврће раније стигло на тржиште, а да је принос био дупло већи, те су многи спремни да прихвате тај модел узгоја.
– Кинески привредници заинтересовани су и за извоз свих слободних количина соје и свих врста меса. Како је реч о великим количинама, јер је и тржиште велико, домаћи произвођачи меса нису у прилици да одговоре тим захтевима, па су кренула улагања у сточарство – каже Цветиновић.

Први пројкат, за који се очекује да буде завршен до краја ове године, је изградња фарме у Крагујевцу.
– Планирна је изградња фарме капацитета око 100.000 свиња и око 50.000 говеда. У току је израда пројекта, а реч је о мешовитој српско-кинеској фирми у којој је већински власник и инвеститор кинески CMEC – каже Цветиновић.

Наш саговорник истиче да су привредници из Кине заинтересовани за улагање и у Војводини и то у све врсте пољопривредне производње, али пре свега производњу воћа, поврћа и прерађевина од воћа и поврћа, те производњу меса, соје, уља од соје и све то у великим количинама.
- Због тога су расположени и да инвестирају у повећање производње јер је, рецимо, само потреба за уљем од соје око 10.000 тона месечно, а спремни су и да улажу и у повећање обима производње семенских производа – истиче Цветиновић.

Добрила Млађеновић

До фрушкогорског тунела кинеским кредитом?

Кинески партнери, указује Брана Цветиновић, разговарали су и са представницима Града Новог Сада о различитим облицима сарадње. Партнери из Кине спремни су, наиме, да обезбеде повољне услове финансирања (кредит на 20 година, грејс период од пет година и камата од два одсто), али и да изведу радове на изградњи пута Нови Сад - Рума, обилазници око Новог Сада с укључењем на ауто-пут и тунела кроз Фрушку гору.

Посета из братског Нингбоа
Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду посетило је неколико делегација из НР Кине, као и представника амбасаде ове земље у Србији. Међу њима су били и руководилац Економско-трговинског одељења Амбасаде НР Кине у Србији Џу Лианци, председник свих сајмова у Кини Џи Јингху, као и директор Сајма Нингбо у истоименом десетомилионском граду, у којем се сајмови одржавају свих 365 дана годишње и који је од прошле године град побратим Новог Сада.
 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести