Није санак пусти скок зарада на 400 евра

Плате у овој години наставиће да расту , тако да се очекује да просечна зарада већ у марту достигне противвредност око 400 евра, тврди Миладин Ковачевић, директор Републичког завода

за статистику и сарадник “ Макроекономских анализа и трендова”. Очекивани раст просечне зараде , како објашњава, последица је повећања плата запослених у јавном сектору, али и раста зарада запослених код приватника.

Ваља подсетити да од децембра прошле године, са исплатама које ће бити или су већ биле током овог месеца, запослени у полицији, војци, БИА , Управи за извршење кривичних санкција имају плату увећану за пет одсто. У основним и средњим школама и установама ученичког стандарда плате ће бити веће шест одсто, док ће запосленима у установама високог и вишег образовања и студентског стандарда зарада бити увећана три одсто. Пет одсто веће су плате запосленима у научноистраживачкој делатности, а исто толико и запосленима у установама културе, социјалне и здравствене заштите.

Од првог дана ове године повећана је и минимална цена по радном часу на 130 динара, што је за осам одсто више него прошле године када је износила 121 динар. То конкретно значи да ће ове године минимална зарада бити на нивоу од 22.620 динара за месеце који имају најмање радних часова односно 168, затим 22.880 динара за месеце са 176 радних сати, а највећи минималац биће за месеце који имају 184 радна сата и износиће 23.920 динара.

Процене Ковачевића о просечној мартовској заради од 400 евра није нереална и да би се она остварила потребно је да у првом тромесечју просечна плата порасте за 28 евра. Наиме, према подацима Републичког завода за статистику просечна новембарска нето плата била је 45.767 динара или 372 евра. Она је била толика без повећања која следују уз децембарску плату и без већег минималца. Уз то, део приватника је прихватио да мимо обавезног повећања плата на основу минималца додатно увећа зараде радника, док има и оних који нису у стању да исплате ни минималац.

По правилу је децембарска просечна плата већа од новембарске и не би било изненађење да је она, а знаће се то тек 25.јануара када Републички завод за статистику изда званично саопштење о децембарским нето зарадама у Србији, већ близу 400 евра па можда и изнад њих. Но, након увећане децембарске зараде по правилу је следила мања јануарска нето плата, али с обзиром да ће тек у овом месецу бити исплаћиване увећане зараде онда ће то ове године изостати па би јануарски просек морао бити веће него истог месеца прошле године. Ваља подсетити да је прошле године јануарска просечна плата била свега 40.443 динара и да је износила свега 78,8 одсто од претходног месеца, али да је већ у новембру прошле године плата износила 45.767 динара и била је за око два одсто већа него истог месеца годину дана раније.

Љ. Малешевић

 

И овако и онако

Дакле, шанса да просечна плата у Србији у марту буде око 400 евра је реална и чак би било изненађење да  тај износ не достигне с озбиром на сва повећања зарада у већем делу јавног и мањем делу приватног сектора. Оно на чега економисти скрећу пажњу јесте да прича о просечној месечној заради у Србији има две стране медаље: једна је да има општина у Србији који имају зараде и веће од просека, али да има и оних који не могу да сањају ни просечну плату јер у њиховим ковертима има дупло мање новца од онога који бележи званична статистика.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести