clear sky
27°C
20.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2118
usd
102.1899
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Никла фабрика на Сајлову, на реду Русија

11.05.2016. 19:15 13:33
Пише:

– Нисам чекао државу шта ће ми дати, већ сам кренуо сам, и својим радом, умом и капиталом за годину дана реализовао план – јавио нам се телефоном директор „ВК ароматикс интернешенела” Мирослав Делић

и саопштио да је испунио свој циљ зацртан пре годину, када смо га током Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду посетили као лауреата. – Никла је нова фабрика „ВК ароматикс интернешенела” на више од 400 квадрата производног и пословног простора, изграђана уз пуну примену ХАЧП стандарда, са савременим машинама за производну прашкасте и текуће ароме. Уз садашњих десет радника запослићу још толико.

Делић и његов „ВК ароматикс” награђени су лане Златном медаљом за арому природног лешника 30/48, а тај предузетник, о коме је „Дневник” први пут писао пре девет година, и данас потврђује да се и у Србији може зарадити и обогатити поштеним радом.

– Обећао сам себи фабрику и ево је, а у јуну креће реализација даљег пословног плана наступа на руско тржиште и заједно са својим пословним партнером, „краљем арома” Виктором Кохом одлазим у Санкт Петербург. Искористићемо шансе које омогућава споразум с Русијом, по којем наша роба без царине може да се пласира на то велико тржиште. Мислим да је за привреду, и земљу уопште, од прворазредног значаја одлука српске владе да не уводи санкције тој великој и пријатељској држави, у којој Кох и ја не одустајемо од тога да с аромама направимо бизнис-бум. Не одустајемо, дакле, од плана с којим смо заправо и стигли у Србију – објашњава Делић, који је с „краљем ароме”, стигавши пре готово деценију у Београд, изазвао велику позорност медија.

Наиме, Кох има седам фабрика у седам држава, од Сингапура до Аустралије, и након дугогодишњег закупа, сада и сопствене производне хале у Новом Саду.

– Важно је да човек, као и у животу, и у бизнису има циљ, визију и мисију, а имао их је и Кох пре него што је стекао енормно богатство. Кренуо је пре две и по деценије са супругом из кухиње и дошао до тога да је светски „краљ ароме”. И сам се лично никада нисам либио посла, па када сам из некадашње Југославије стигао у Аустралију, латио сам се метле и чистио у фабричком кругу, да бих, корак по корак, за 15 година дошао до богатства. Али, знао сам шта хоћу, а и у Србији човек поштеним радом може и да заради и да се обогати, што сам показао својим радом и примером ове новоотворене фабрике – каже Делић.

Он сматра да је будућност српске привреде у развоју – боље рећи експанзији – малог и средњег предузетништва, али, како истиче, без рада и труда нема ништа, што доказују својим примером Кох и он.

– Сам сам почео као клинац од 15 година да радим, давне 1964. године у бившој СФРЈ. Данас ми је 67 година, што значи да имам 53 године радног стажа и још радим, и још стварам капитал и освајам нова тржишта – наглашава тај пословни човек стациониран на новосадском Сајлову.

Подсећа на то да није случајно изабрао Нови Сад, у који је довео и Коха, и да га је довео сентимент јер је у младост његова велика љубав била једна Новосађанка.

– То је пример да у бизнису понекад има и љубави, а не само интереса – додао је Делић својој бизнис-сторији.

В. Ђуричић

Нова радна места и производи

– Запослићу још седам радника у производњи и с отварањем руског тржишта за наше производе, уз садашњег, и технолога који говори руски и пословног секретара са знањем тог језика – каже Делић, који ће се са својим аромама наћи и на предстојећој међународној пољопривредној манифестацији у Новом Саду.

На палети „ВК ароматикса” је више од 700 врста прехрамбених и других арома и чак 70 врста ваниле. Саговорник подсећа на то да је та компанија од тренутка када је стигао у Србију пратила светске трендове и тада је десет одсто укупне производње представљала природна арома, а данас чак 20, те да се ту не стаје већ је циљ да их буде 50 процената.



 

Пише:
Пошаљите коментар