Њиве од 7.000 евра по хектару

Пољопривредно земљиште у зрењанинском атару и атарима околних села и даље држи добру цену, иако они који тргују ораницама кажу да је у односу на пре пола године, цена земљишта

нешто нижа, а понуда мало већа.

Просечна цена по хектару креће се између 7.000 и 10.000 евра и зависи од квалитета земљишта, од тога да ли је њива ближе путу, којем путу, да ли је у питању већа табла, и тако даље.

Да је тако, говори оглас којим се продају две њиве на ободу града, од по два ланца земље, исте класе, с тим што ланац у једној табли кошта 5.500 евра, а у другој 7.000. На нешто већу понуду и стаганцију, односно мањи пад цене земљишта, утицало је вероватно и то што се, по Закону о хипотеци, њиве све чешће продају судским путем или их продају банке.

Тако је зрењанински Основни суд огласио продају њиве у Ботошу од два и по хектара по процењеној вредности од 1,5 милион динара, с тим што је почетна цена на лицитацији 920.000 динара.

Већ се сада зна да ће се и те њиве продати по цени знатно вишој, не само од почетне него и од процењене. Како то иде на суду, говори недавна продаја њива у власништву задруге „Младенова крајина“ из Честерега. После дужег и неизвесног надметања, земљу је купио пољопривредник из Честерега, а хектар га је коштао готово 7.500 евра – чак дупло више него што се у то време ценио хектар у том банатском селу.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести