Нова влада мора да мења порезе

Измена пореских прописа требало би да буде реформски приоритет нове владе Србије, одлучили су чланови Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД)

на десетој годишњој скупштини.

Међу пет најважнијих регулаторних питања за унапређење пословног амбијента нашли су се и прописи о електронском пословању, порезу и доприносима на зараде, прописи који регулишу функционисање и положај локалних самоуправа, као и прописи у области заштите животне средине.

– Надамо се да ћемо добити владу с којом ћемо моћи да сарађујемо брзо и ефикасно и НАЛЕД ће ресорним министарствима предложити спровођење реформских приоритета које су изабрали наши чланови – изјавила је председница Управног одбора НАЛЕД-а Ана Брнабић. – Више времена планирамо да посветимо реализацији јавно-приватних партнерстава, унапређењу знања и ефикасности јавних службеника и реформи финансирања здравствене заштите. Неопходно је и да хитно почне примена Националног програма за сузбијање сиве економије, који је сада на чекању.

На годишњој скупштини НАЛЕД-а Влади Србије и Агенцији за привредне регистре свечано је уручен софтвер за електронско издавање грађевинских дозвола у трајно власништво. Ана Брнабић је тим поводом истакла да ће НАЛЕД инсистирати на томе да наредни кораци у развоју е-сервиса за грађане и привреду буду увођење електронског плаћања и електронског архивирања.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да је у првом кварталу издато 725 е-грађевинских дозвола, а од марта до децембра 2015. четвртину више у односу на просек у претходних седам година. Такође, раст грађевинске индустрије у прошлој години износио је 24 одсто, делом захваљујући бржем издавању дозвола.

Е. Дн.

 

Е-дозволе и захтеви

Систем за електронско издавање грађевинских дозвола у функцији је од 4. јануара ове године и до сада је поднето готово 8.000 захтева за различита одобрења за градњу, од којих је решено 70одсто. Софтвер је израђен у оквиру пројекта ГИЗ-овог Отвореног регионалног фонда за унапређење општинских услуга у партнерству с НАЛЕД-ом, а финансијску подршку дале су владе Немачке и Швајцарске.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести