Новци ће сачекати српску пољопривреду

Делегација ЕУ у Београду саопштила је да је постигнут напредак у подршци ЕУ за Програм руралног развоја за Србију (ИПАРД), уз објашњење да је за ИПАРД у

Србији распоређено 175 милиона евра за период од 2014. до 2020, и то у годишњим траншама у виду бесповратне помоћи (грантова).

Прва транша за Србију у оквиру ИПАРД програма је за 2015. годину и тај ће новац бити на располагању Србији до краја 2018.

Српске власти, како се наводи у саопштењу, тренутно раде на припреми система управљања и контроле за спровођење ИПАРД програма, а тај систем мора да испуњава стандарде доброг управљања савремене јавне администрације који су прихваћени у земљама чланицама ЕУ. То подразумева и да се надлежни органи у свом раду руководе конкретним препорукама које је Европска комисија дала након ревизије система управљања и контроле ИПАРД програма, спроведене у мају и јуну ове године.

По завршетку тог посла, надлежни органи ће поново поднети захтев за акредитацију, а Комисија ће потом поново оценити побољшања и препоручити додатне мере или издати акредитацију и поверити управљање ИПАРД-ом Србији.

Када се донесе одлука о поверавању управљања, уследиће објава појединачних конкурса у областима које одабере Влада Србије, а реч је, како се наводи, о инвестицијама у пољопривредна газдинства произвођача млека, меса, воћа и поврћа и других усева, о улагањима у прераду и пласман пољопривредних производа за микро, мала и средња предузећа која се баве прерадом млека, меса, воћа и поврћа.

Такође, Влада Србије определила се да тим новцем помогне органску пољопривреду, локални развој у руралним срединама од локалних акционих група

(нарочито јавно-приватних партнерстава), диверзификацију пољопривредних газдинстава и пословни развој за приватне објекте сеоског туризма, као и да уложи у техничку помоћ.

Е. Дн.

 

Покриће 70 одсто трошкова

Кандидати за добијање бесповратних средстава ће моћи да искористе тај новац за покривање највише 70 одсто оправданих трошкова. Процењује се, иначе, да ће 175 милиона евра вредна бесповратна помоћ из ИПАРД-а довести до укупне инвестиције у пољопривреду од око 400 милиона евра (око 50 милијарди динара).

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести