Нове фабрике и више рада за мир и стабилност у Србији

Председник Владе Србије Александар Вучић и амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман отворили су у Инђији нови погон компаније „ИГБ аутомотив” д. о. о. за производњу грејача за

седишта и волане, коју је 2007. године основала немачка компанија „I.G. Bauerhin” GmbH. Отварању новог погона немачке компаније, која сада укупно запошљава 2.200 радника, присуствовао је и председник Покрајинске владе Игор Мировић као и више посланика Народне скупштине. 

Премијер Вучић је том приликом раднике позвао да раде још више, а немачке инвеститоре да улажу још више у Србију. Јер, како је нагласио, нигде неће моћи да нађу боље услове за пословање него у Србији, обучену радну снагу и гаранцију пуне безбедности и сигурности инвестиција. У Србији ће, како је рекао, добити бар пет одсто бољу понуду него у другим државама.

– Оно што смо обећали у априлу, данас испуњавамо – казао је премијер. – Шесто запослених данас јасно прави разлику између лажног и стварног јер су победили незапосленост и имају сигуран посао и будућност.Навео је да зна да се не живи лако, да радницима није лако, али да само радом може да се напредује јер ништа неће пасти с неба.
– Срећан сам што сам овде, ово је 59. фабрика или овако велики погон који отварам у Србији – рекао је Вучић.

Нова инвестиција у Инђији вредна је 4,5 милиона евра. Реализација пројекта започета је априла прошле године и зваршена је само за осам месеци. Нови производни погон на 7.800 квадратних матара запошљава 600 нових радника, иако је уговором било предвиђено отварање 510 нових радних места. За ту сврху је Влада Србије издвојила 1.400.000 евра. Како је Вучић навео, плаћена је прва транша од 560.000 евра и не касни се у исплаћивању.

– То је важно за привлачење инвеститора – да људи могу увек да рачунају на пуну сигурност при склапању уговора – нагласио је премијер.
Он је изразио уверење да ће нова фабрика до краја године запослити и 1.500 радника, долазе стручњаци, пре свега инжењери, и да ће бити повећане плате и бонуси.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић у свом обраћању рекао је да је отварање новог производног погона у Инђији с много запослених резултат заједничке активности Републичке и Покрајинске владе.
– Данас у различитим крајевима наше земље имамо тако квалитетне, сјајне компаније с много нових запослених. То је најбољи показатељ да политика Владе Србије, коју Покрајинска влада снажно подржава, даје велике резултате – казао је Мировић. – То је политика која је донела стабилност, мир, подстицаје за домаће и стране улагаче.   

Мировић је најавио да ће за нешто више од месец у Новом Саду бити основана посебна агенција за финансијске подстицаје за улагања у Војводини. Он је казао да ће нова агенција давати финансијске подстицаје у складу са Законом о улагањима и да Војводина на тај начин жели да се такмичи у привлачењу инвестиција с осталим деловима Србије.

– Припремамо нове индустријске зоне у Тителу, Шиду и Сомбору. Тренутно више од 20 инвеститора чека на коначну одлуку да инвестира у Војводини – рекао је председник Покрајинске владе.
Председник општине Инђија Владимир Гак је истакао да ће, уз помоћ Републичке и Покрајинске владе, успети да испуне дато обећање да ће до 2020. године Инђија постати највеће градилиште у Срему и да су у томе на добром путу.

Сувласник групације „I.G. Bauerhin” GmbH Карстен Хилмер је рекао да је за ту компанију протекла година била веома успешна с обзиром на то да су имали нове инвестиције у машине и опрему које до сада нису виђене.
– Овде у Инђији ћемо наставити да се ширимо – истакао је Хилмер.

Ержебет Марјанов
 

Коридор 10 до краја године

Одговарајући на новинарско питање, премијер Вучић је рекао да ће Коридор 10, упркос неким прболемима, бити зваршен ове године, а на пролеће наредне године и највећи део Коридора 11. Он је потврдио да постоје неки проблеми с једном страном компанијом која ради на Коридору 10, али да се то решава.
Он је изразио задовољство када му је то питање постављено јер, како је навео, то показује да се у Србији нешто мења, с обзиром на то да некада такво питање није смело ни да се постави, пошто се знало да ништа неће бити урађено, него је све служило само за јалова обећања.

О изручењу Харадинаја

Након што је завршен протокол отварања новог производног погона, новинари су поставили неколико питања премијеру Вучићу. Између осталог, питали су га о томе шта ће Србија урадити ако Рамуш Харадинај не буде изручен. Вучић је одговорио да ће Србија искористити све правне инструменте и да о томе треба да се изјасни међународна заједница.
– Мислим да су ту ствари потпуно јасне, али о томе мора да се изјасни међународна заједница, видећемо шта ће они да кажу. До сада нисам био баш задовољан њиховом реакцијом. Али, можда ће бити другачије – казао је премијер. 
Он је рекао да Србија никад неће рећи да јој није важно и да неће тражити правду за оне који су чинили злочине против Срба.
– Ми само тражимо правду, као што тражимо правду за туђе жртве, хапсимо оне који су чинили злочине, а носе наше име, тако ћемо тражити и за друге – нагласио је он. 
 

Вучић: Србија у опасности, најгори лопови би да се врате на власт

Испред новоотвореног погона у Инђији премијера Александра Вучића је дочекао огроман број грађана. Он је, обраћајући се маси, рекао да се данас над Србијом надвила велика опасност јер они који су је годинама разарали желе да се врате на власт, и поручио да их се не плаши и да ће их победити поново. 

Он је казао да су државом пре само неколико година управљали тајкуни и „најгори лопови”, а да ти исти сада желе да се врате на власт и држе придике. Он је додао и да су они разарали земљу годинама и деценијама уништавали индустрију у Инђији, Војводини и Србији.
– Прете нам јер смо поштењем, радом и трудом успели да надокнадимо све оно што су крали и пљачкали и успели да вратимо Србији наду – казао је Вучић. – Моја порука за њих, али и за вас: нисмо их се нимало уплашили, могу да вичу, да измишљају, да извлаче неиистине, борићемо се, не за себе као што су се они борили само за себе, него за земљу, нашу децу, за нашу будућност, а ви се спремите, ускоро крећем, победићемо их сигурно. 

   Е. М.
 

Верује Лончару

Вучића су новинари замолили и да прокоментарише фотографију коју је пре неки дан показао лидер НС-а Велимир Илић. Фотографија је настала пре више година, а на њој је министар Златибор Лончар с Душаном Спасојевићем. Премијер је казао да му је министар објаснио да је реч о слици насталој после операције Спасојевићевог оца и да су Лончара тада позвали у оближњи кафић да му се захвале. Вучић је рекао да верује Лончару, а уколико се покаже да је министар учествовао у било каквим криминалним радњама, биће одмах смењен и процесуиран.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести