Ново доба за српске раднике у Русији

Министарства рада Русије и Србије привела су крају рад на споразуму о пензионом и социјалном осигурању, који ће помоћи радницима који су радили и раде у Русији. Све ће бити

усаглашено и завршено за два до три месеца, саопштено је након састанка министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулина с руским колегом Максимом Топилином.

Министар, који борави у Москви, нагласио је да се тај споразум односи и на оне који ће тек радити у тој земљи, као и на држављане Руске Федерације који су својим радом стекли било какав пензиони основ на територији Србије.

– Споразум је веома важан за Србију, који говори и колико су наши односи добри и колико сви заједно водимо рачуна о свим људима који су наши држављани и који раде у Руској Федерацији или Србији – рекао је Вулин.

Министар је додао да је с руским колегао разговарао и о још једном важном споразуму – о привременом запошљавању и како га убрзати и што пре доћи до њега, и рекао да је то такође веома значајан споразум.

– Тај споразум био би од великог значаја, посебно за Србију, јер би омогућио да наши радници много брже, јефтиније, ефикасније добијају одговарајуће радне дозволе, и то би сигурно олакшало нашим предузећима да запошљавају већи број Срба када раде на простору РФ – подвукао је министар.

Он је казао да су односи између влада Србије и Русије на високом нивоу и да је његова посета Москви само још један од доказа да се односи двеју земаља развијају у изузетно добром правцу.

Министар рада и социјалне заштите Руске Федерације Максим Анатољевич Топилин истакао је да међу потписницима нема никаквих спорних питања, да је све готово већ решено те да постоје неке мање ствари, али да би т се о могло завршитии кроз два или три месеца.

Састанку двојице министара присуствовао је и амбасадор Србије у Руској Федерацији Славенко Терзић.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести