О лидер-програму и међурегионалном развоју

Пре три месеца регистрована Локална акциона група „Фрушка гора – Дунав” (ЛАГ ГФ), коју чине представници јавног, приватног и цивилног сектора општина Сремски Карловци,

Беочин, Бачка Паланка и Шид, организовала је током викенда другу Лидер-конференцију, на којој су учествовали и гости из иностранства.

Конференцију је отворио члан Европског социо-економског одбора и известилац о реализацији „Лидер-програма“ у Хрватској Роман Хакен, који је, заједно с помоћником министра за рурални развој у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Драганом Мирковићем, водио панел-дискусију под називом „Лидер-парламент“. По Мирковићевим речима, најбитније је усвојити праву методологију, све учеснике повезати на прави начин и припремити се за мере националног програма за рурални развој.

– Осим економског потенцијала, лидер-меру треба гледати као методологију и усвојити је јер по сличној методологији, ако не и истој, у новом финансијском периоду Европске уније, локалне акционе групе могу, осим код фондова руралног развоја, конкурисати и код других – рекао је Мирковић. – Министарство пољопривреде планира да кредитира лидер-меру у 2017. години.

Конференцији  претходио је сусрет пет градоначелника из региона, који је одржан у Сремским Карловцима. С председником сремскокарловачке општине Миленком Филиповићем градоначелници Добоја, Ердута, Белог Манастира и Бачке Паланке разговарали су о могућностима међурегионалне сарадње у области руралног и привредног развоја и како да се кроз заједнички наступ ефикасније користе постојећи ЕУ фондови. Заједно с председницима општина Беочин и Шид, учествовали су и у отварању „Лидер 2 конференције“.

У оквиру ове лидер-конефернције одржана је и прва редовна Скупштина ЛАГ ФГ-а. Потписани су и протоколи о сарадњи између два ЛАГ подручја с ЛАГ „Барања“ из Хрватске, као и с Регионалном развојном агенцијом „Срем“ те протокол о придруживању Националног парка „Фрушка гора“ ЛАГ-у.

З. Мл.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести