Очекивања у 2017: Јавни дуг 72,8 одсто БДП-а, инфлација 2,4%

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је данас да влада ради на томе да заустави тренд раста јавног дуга како би он кренуо да пада према циљним величинама које предлаже Споразум из Мастрихта.

"Очекујемо да ће јавни дуг бити 73,5 посто БДП-а на крају ове године, а да ће на крају следеће године он бити смањен на 72,8 посто. То је нека разлика од 0,7 посто. То није много, али је значајно, зато што ће раст БДП-а и смањење дуга омогућити да имамо веће ефекте позајмљивања него трошак", рекао је Вујовић на конференцији за новинаре.

То ће, како је објаснио, омогућити да пређемо на линију сталног стабилног пада и да активно контролишемо девизне ризике.

Вујовић је, на представљању Предлога закона о буџету за 2017, рекао да је тај документ урађен на темељу конзервативне пројекције раста прихода, уз пројектовани реални раст БДП-а од 3,0 одсто, и такозвани БДП дефлатор од 1,6 посто.

Посебно је истакао то што се у Предлогу буџета у категорији која се односи на пројектне зајмове, која је постојала и раније, први пут сада прецизира колико ћемо којих кредита реализовати у свакој буџетској години.

Тиме се, додао је, уводи допунски елемент транспарентности и допунски елемент обавезе министарстава да редовно извештавају о реализацији пројеката "да сви знамо шта смо обећали а шта смо остварили".

"Желимо да смањимо количину средстава која су договорена, а нису повучена, нису искоришћена", нагласио је Вујовић.

Министар је навео да је за наредну годину очекивана инфлација потрошачких цена од 2,4 посто.

Додао је, такође, да је план да се у току 2017. године смањи задуженост у доларима са девет милијарди на осам и по милијарди долара, а да се благо повећа задуженост у еврима са 10,1 милијарди на 10,9 милијарди, као и да се повећа задуженост у динарима.

Дуг ће расти номинално, али ће реално у односу на БДП почети да пада и очекује да ће та цифра падати у наредним годинама динамиком која ће нас довести испод нивоа Мастрихта, поручио је Вујовић.

Смањујемо удео плата јавног сектора у БДП-у
Вујовић је изјавио да се Влада Србије договорила са ММФ-ом да се смањује удео плата јавног сектора у БДП-у и да је циљ да се спусти на износ од око осам одсто.

Вујовић је казао одговрајући на питања новинара да ће тренд смањивања тог удела бити настављен и и поред повећавања плата.

Министар је поручио да ће ефикасност јавног сектора створити простор и за повећање плата.

“Ми смо се са ММФ договорили да ће удео плата у јавном скетору благо да се смањује као удео у БДП.

-Настављамо тренд и поред повећања плата тренд смањивања се наставља, али врло мало 0,1 одсто и према томе ми се налазимо на пројектованом нивоу од 8,4 одсто са тенденцијом да се спустимо на осам одсто, што је дугорочни циљ”, рекао је Вујовић.

Према његовим речима, још недостају закони који на нивоу сектора и прецизније дефинишу правила и индексацију плата.

“Очекујем да ћемо оквир који смо ми поставили, а који је доста конзервативан, остварити у току наредне године. То су врло реални циљеви, иадемо у свим областима да за неколико година дођено до нивоа који су одрживи”, рекао је Вујовић.

Он је нагласио да ће јавни сектор када буде ефиакснији и смањи број људ имати простор и да повећава број људи, али и плате и као апсолутни износ и као допунски износ.

У 2017. за капиталне инвестиције 147 милијарди динара
Министар привреде Душан Вујовић је изјавио данас да укупне капиталне инвестиције у предлогу буџета за 2017. годину износе 147 милијарди динара.

Он је казао да су повећани капитални расходи пројектованим зајмовима и да ће износити 94 милијарде динара.

“Сада се са додавањем пројектних зајмова то повећава на 94 милијарде, што је 2,1 одсто БДП, а ако се томе додају пројекти на нивоу локалних самоуправа и путеви Србије, капиталне инвестиције достижу скоро 147 милијарди динара, то је јест 3,3 одсто БДП-а”, нагласио је Вујовић.

Како је рекао, ако се томе дода још онај део субвенција који има капитални карактер, а то су камате и субвенције за инвестиције онда се приближавамо нивоу од четири одсто, за који се сматра да је добар и прихватљив ниво јавих инвестиција на дуги рок.

“Мислим да ћемо то остварити већ 2017. а да ћемо стабилизовати на пожељном нивоу у наредним годинама. То је садејство јавног и приватног сектора”, рекао је Вујовић.

Он је истакао да држава улаже у инфраструктуру и припрема тако терен за приватне инвестиције, домаће и стране.

“Циљ је да субвенције буду што ефикасније и ту ћемо имати наставак политике из прошлости, а друга стана је капитална страна односно капитални расходи и то је кључна веза овог и прошлог буџета. Они су много већи и укључују поменутих 43,5 милијарди пројектних зајмова”, рекао је Вујовић.

Он је додао да зато наши капитални расходи укупно износе 94 милијарде.

“Сетите се претходних година, то је било на нивооу 41 или 42 милијарде у плану, али нешто мање у реализацији”, казао је министар финансија.

Буџет у Скупштини у понедељак
Вујовић је изјавио да би у понедељак буџет за 2017. требало да се нађе пред народним посланицима.

Вујовић је, на конференцији за медије у Влади Србије, рекао да затим следи расправа о амандманима и пратећим законима и да би читав процес могао да се "прелије" и на викенд.

(Танјуг)


Веће зараде од јануара, продужена забрана запошљавања
Влада Србије доставила је Скупштини Србије на усвајање по хитном поступку измене Закона о буџетском систему којим је предвиђено да запослени у делу јавног сектора и пензионери добију у јануару увећане зараде.

Предложеним изменама истовремено се продужава забрана запошљавања у државној служби до краја 2017. године.

Усвајање закона по хитном поступку предложено је, како је наведено у образложењу предлога, да би се стекли услови за примену предложених законских решења о буџету Републике Србије и у буџету локалне власти за 2017. годину.

Када је реч о повећању зарада, предложено је да за пет одсто оне буду увећане запосленим у полицији, војсци, правосуђу, научно-истраживачкој делатности, установама културе и социјалној и здравственој заштити.

Један проценат више биће издвојен за запослене у предшколским установама, у основним и средњим школама и установама ученичког стандара, па ће њихове зараде бити увечане за шест одсто.

Упола мање, три одсто, намењено је за запослене у високошколским установама.

Изменама Закона о буџетском систему предвиђено је и да у јануару почне и исплата пензија увећаних за 1,5 одсто.

(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести