Од Београда до Пеште 200 километара на сат

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић председавала је

 трилатералном састанку Кине, Мађарске и Србије о реализацији пројекта модернизације и реконструкције пруге Београд–Будимпешта.

У саопштењу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре наводи се да је на јучерашњем састанку, петом по реду, постигнут даљи напредак у реализацији пројекта те пруге.
Техничке радне групе све три земље радиле су на постизању сагласности о техничко-технолошким питањима везаним за пруге великих брзина, будући да ће поменута бити пројектована за брзине од 200 километара на час.

На састанку је постигнут и договор о томе да наредно окупљање трилатералне комисије буде организовано у Будимпешти.
Кинеску и мађарску делегацију предводили су заменик председника Националне комисије за развој и реформе НР Кине Ванг Сјаотао и министар спољних послова и трговине и комесар Владе Мађарске за билатералне односе с Кином Петер Сијарто, додаје се у саопштењу.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, каже за „Дневник” да је након састанка трилатералне комисије Кине. Мађарске и Србије за пругу Београд–Будимпешта, близу потписивање комерцијалног уговора за изградњу деонице кроз Србију.

– Верујем да ћемо до Самита Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе, који ће бити одржан у Риги, успети да договоримо све детаље да би премијери Кине, Мађарске и Србије могли на предстојећем самиту да потпишу комерицијални уговор о модернизацији и реконструкцији те пруге – казала је министарка Михајловић.

Она истиче да ће то бити прва пруга у Србији пројектована за брзине од 200 километара на сат и да ће читав пројекат бити у потпуности усклађен с регулативом ЕУ.
– Ми смо већ доста одмакли када је реч градњи пруге на делу кроз Србију. Очекујем да ће идејни пројекат за деоницу од Београда до Старе Пазове бити завршен веома брзо, можда и до краја месеца. Други део пруге од Старе Пазове до Новог Сада радимо из руског кредита с „Руским железницама” – рекла је Зорана Михајловић.

Министарка је раније изјавила да комерцијални уговор о модернизацији пруге Београд–Будимпешта неће бити потписан уколико у уговору не стоји да ће се радити по европским стандардима.

В. Ђуричић

Прво до Старе Пазове

Очекује се да до краја септембра буде завршен идејни пројекат дела поменуте пруге од Београда до Старе Пазове, а договорено је и да разговори о финализацији комерцијалног уговора буду настављени у октобру, саопштено је након трилатералног састанка.

Представници Кине, Мађарске и Србије изразили су уверење да ће уговори који су неопходни за почетак радова на изградњи пруге до Будимпеште бити потписани на Самиту 16 земаља Југоисточне Европе и Кине, који ће бити одржан у Риги, уз присуство премијера све три земље.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести