Од дрвета направимо 360 милиона долара извоза

Извоз дрвне индустрије Србије прошле године износио је 363 милиона долара, што је 2,7 одсто укупног српског извоза. Директор Развојне банке Србије Жељко Сертић објашњава

да је мали проценат извоза дрвне индустрије последица тога што се половина дрвета извози као сировина, односно као трупци и резана грађа. Тврди да би, уколико би се уместо дрвета као сировине продавао готов производ, зарада била вишеструко већа.

– Прошлогодишњи извоз резане грађе вредео је 45,3 милиона евра – објаснио је Сертић. – Уколико би се она прерадила у столице, добило би се пет милиона комада столица чија би вредност у извозу била готово шест пута већа, око 265 милиона евра. Ако би те столице биле посебно дизајниране, цена би могла да буде и десет пута већа. Што је још важније, тај процес прераде наведне количине резане грађе у столице генерисао би најмање 5.000 нових радних места.

По подацима Привредне коморе Србије, у Србији је око 2.252.400 хектара под шумама, од чега је у државном власништву 53 одсто, а у приватном 46. Државним шумама управљају јавна предузећа „Србијашуме” и „Војводинашуме”, а годишњи обим сече дрвета у комерцијалне сврхе у Србији је око 2.636.000 милиона кубних метара, од чега је око два милиона кубика произведено у државним шумама од државних предузећа, док се 561.000 кубика посече у шумама у приватном власништву. Обрада дрвета и индустрија намештаја обухвата 2.182 привредна друштва, која запошљавају 22.965 радника. Више од 90 одсто предузећа у дрвној индустрији је у приватном власништву и углавном су у централним деловима Србије. Већина тих предузећа бави се прерадом дрвета – 1.504, док су остали ангажовани у производњи намештаја – 678. Удео сектора у БДП-у Србије је 1,4 одсто, док дрвна индустрија доприноси укупном извозу с 5,7 одсто, уз сталан позитиван тренд раста током последњих неколико година.

У оцени ПКС-а наводи се да је, осим пољопривредне и прехрамбене индустрије, дрвна други најважнији сектор у земљи, који има константан трговински суфицит. Када је реч о структури извоза, половина извозних производа припада индустрији намештаја, а друга осталим Производима од дрвета. Због Споразума о слободној трговини с Русијом од 2014. године повећан је извоз намештаја у ту државу за чак 50 одсто.

Током протекле деценије, дрвна индустрија Србије била је један од најатрактивнији сектора за стране инвеститоре. Француски „Таркетт”, италијански „Дитре” и „Группо Фантони”, аустријски „Кроноспан” и многи други су изградили своје фабрике у Србији у циљу снабдевања не само домаћег тржишта него и европског и све већег тржишта Русије. Међутим, по статистичким подацима, зараде запослених у дрвној индустрији су далеко испод републичког просека, а то је један од разлога што се мало младих одлучује за рад у њој.

Дрвени намешај који се производи у Србији подељен је у три категорије: намештај од масива, плочасти и тапацирани. Око 30 одсто произведеног намештаја је од масива и он је најскупљи, израђен је од домаћег дрвета и намењен је углавном извозу. Фабрике које производе намештај у Србији су опремљене савременим машинама и прате светске трендове, како у изради, тако и у површинској обради, па су производи конкурентни на европском тржишту намештаја.

Љ. Малешевић

 

У Србији послује 2.182 фирме дрвне индустрије

У Србији има 1.820 мирко, 285 малих, 71 средње и шест великих предузећа у дрвној индустрији. Прерадом дрвета бави се 1.504 фирме, које тренутно запошљавају 10.101 радника. Реч је о 1.296 микро, 179 малих, 28 средњих и једном великом предузећу. Израдом намештаја бави се 678 фирми,у којима је запослено 12.864 радника. Дугогодишње искуство у Србији негује велики број висококвалификованих радника који дрвну индустирију чине конкурентном.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести