Од државе за радно место од 3.000 до 7.000 евра

Влада Србије је непосредно пред Нову годину усвојила Уредбу о условима и начину привлачења директних инвестиција, којом се уређују критеријуми, услови и начин привлачења директних инвестиција.

Под директним инвестицијама сматрају се улагања у материјална и нематеријална средства привредних субјеката у циљу започињања обављања нове пословне делатности, проширења постојећих капацитета или проширења производње на нове производе и производне процесе, као и прибављање имовине директно повезане са привредним друштвом, а све то везано је са новим радним местима. Инвеститор може бити домаћи или страни привредни субјект, који подноси пријаву за доделу средстава подстицаја ради реализације инвестиционог пројекта.

Средства подстицаја за привлачење директних инвестиција обезбеђују се у буyету Србије, али њих нема за финансирање инвестиционих објеката у сектору саобраћаја, софтвера, угоститељства, игара на срећу, трговине, производње синтетичких влакана, угља и челика, дувана и дуванских производа, оружја и муниције, бродоградње, аеродрома, комуналном сектору и сектору енергетике, широкопојасне мреже, као ни привредних друштава у тешкоћама.  Право да учествују у поступку доделе субвенција имају инвеститори који имају спремне инвестиционе пројекте и који обезбеде учешће од најмање 25 одсто оправданих трошкова из сопствених средстава или из других извора који не садрже државну помоћ.

Да би неки инвеститор добио средства од државе мора бити регистрован у Агенцији за привредне регистре, да је поднео пријаву за доделу средстава и бизнис план за инвестициони пројекат, да над њим није покренут стечајни поступак, реорганизација, стечај или ликвидација, да лице које га представља није осуђивано за кривично дело извршено у обављању привредне делатности и да је измирио све пореске обавезе према држави. Мора; такође, да испуњава услов и да у протеклих годину дана није смањивао број запослених за 10 одсто и више, као и да досада није користио средства за исте намене из буyета Србије.

Средства се могу доделити за инвестиционе пројекте у производном сектору код којих оправдани трошкови улагања износе најмање 100.000 евра и којима се обезбеђује отварање најмање 10 нових радних места на неодређено време, уколико су они у општинама разврстаним у деватирана подручја. Уколико се улаже  200.000 евра средства се могу добити ако се обезбеђује запошљавање најмање 20 нових радника на неодређено радно време у општинама које су сврстане у четврту групу развијености, док за запошљавање 30 радника на неодређено време у општинама сврстаним у трећу групу развијености, вредност улагања како би се добила државна средстава, мора бити 300.000 евра. За другу групу  развијених општина под условом да се обезбеђује најмање 40 радних места улагања морају бити најмање 400.000 евра, док је услов за средства за прву групу отварање најмање 50 радних места и улагања од 500.000 евра.

Такође, средства могу бити додељена под условом да се директна инвестиција одржи на истој локацији у јединици локалне самоуправе у периоду од најмање пет година након реализације инвестиционог пројекта за велике привредне субјекте односно најмање три године за мале и средње привредне субјекте, затим да се достигнути број запослених  не смањује у периоду од пет година за велике привредне субјекте односно три године за мала и средња предузећа.

Инвеститору који отвори радна места у општинама прве групе развијености одобравају се средства у максималном износу од 3.000 евра по новоотвореном радном месту, онима који отворене радна места у општинама разврстаним у другу групу развијености припада максималан износ од 4.000 евра по новоотвореном радном месту. Инвеститор који отвори радна места у локалним самоуправама у трећој групи развијености одобрава се максимално 5.000 евра по новоотвореном радном месту, док ће онај који отвори радна места у општинама четврте групе развијености добијати максимално по 6.000 евра по новоотвореном радном месту. Највећа средства добиће инвеститор који отвори нова радна места у општинама које су према степену развијености девастирано подручје и они ће максимално добијати 7.000 евра по ноовоотвореном радном месту.

Љ. Малешевић

Додатни подстицај за преко 200 радних места
Према овој Уредби могући су и додатни подстицаји за радно интензивне инвестиционе пројекте. Тако ће додатних 10 одсто новца добијати они који отворе преко 200 нових радних места, 15 одсто за отворених нових преко 500 радних места, док ће додатни  подстицај од 20 одсто добијати они који отворе преко 1.000 нових радних места.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести