Од Мишковића преко „Делеза” до „Ахолда” – нови власник „Максија“

Холандска трговинска компанија „Ахолд” и „Делез”, који послује и у Србији, спојили су се

у једну компанију под називом „Ахолд–Делез”. Трговина акцијама нове компаније почела је  на берзама Еуронекст Амстердам и Еуронекст Брисел, након успешно окончаног процеса спајања 23. јула, пише у саопштењу.

„Ахолд–Делез” почиње рад као једна од највећих светских компанија у малопродаји, постаје лидер у области супермаркета и интернет трговине, као и у сегменту одрживог развоја, наводи се у саопштењу компаније.

– Данас почиње ново значајно поглавље које нам омогућава јединствену прилику да пружимо још више купцима и друштву, запосленима и акционарима – изјавио је генерални директор „Ахолд–Делеза” Дик Бур. – На темељу заједничких вредности, пословања које се савршено допуњују и наслеђем успеха на које смо поносни, настављамо да одржавамо лидерску позицију, посебно на источној обали САД, као и у Европи.

„Делез” у Србији послује од 2011. године, када је у марту за нешто мање од милијарду евра од Мирослава Мишковића купио „Делта–Макси”.

Мирослав Мишковић продао је комплетан трговински ланац „Макси” белгијском „Делезу” за око 932 млиона евра, објављено је тада на интернет сајту белгијске компаније.

„Делез група” је саопштила и да купопродајна цена укључује и 300 милиона евра нето дуговања „Делта–Макси групе”. Трансакција је обухватила власништво у некретнинама над више од половине продавница у Србији и седам дистрибутивних центара „Делта–Макси групе”.

„Делта–Макси група”, чије је седиште у Београду, основана је 2000. године. Тај ланац имао је 2011. године, када је продат „Делезу” око 450 малопродајних објеката у Србији, Бугарској, Босни и Херцеговини, Црној Гори и Албанији. У Србији поседује око 350 радњи.

Процењени годишњи приходи „Макси групе” за 2011. годину износе од 1,35 до 1,4 милијарди евра, док се вредност добити пре одбитка камата и пореза и амортизације (ЕБИТДА) за 2011. годину процењује на 85 до 90 милиона евра.

Е. Дн.

 

Србију нису помињали

Нова компанија има традицију дугу готово 150 година. „Ахолд–Делез” има више од 375.000 запослених у 11 земаља, која недељно опслужују више од 50 милиона купаца, 22 главна локална бренда.

Детаљи трансакције нису саопштени, нити планови за пословање у Србији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести