Од Нове године скупље цигарете, кафа, шминка, пића...

Од Нове године, због промене акцизе, неће поскупети само цигарете. Грађане Србије очекује нови удар на кућне буџете јер ће поскупети и кафа, кућна хемија, козметика,

 слаткиши и неке врсте увозних алкохолних пића. 

Први ће веће акцизе осетити пушачи јер ће од Нове године за паклицу цигарета морати да плаћају између пет и седам динара више. Уз то, ваља нагласити да ће након тог поскупљења, у јулу идуће године уследити ново јер ће се цене цигарета мењати два пута годишње. За дуван је припремљен нови петогодишњи календар, по којем ће акцизе и наредних година бити постепено повећаване на сваких шест месеци. 

У ЕУ висина минималне акцизе је 90 евра на 1.000 цигарета, док у Србији она износи 50 евра. Почетком наредне године поскупеће и кафа. Процењује се да ће цена сирове кафе до краја ове године порасти до 28 одсто, што ће утицати и на цене у малопродаји. Још увек се не за тачно за колико ће поскупљење бити, али је извесно да ће цена кафе бити виша него сада.

На скок цене сирове кафе утиче слабији род у Бразилу, поготово дефицит сорте коју користи локална индустрија кафе. Осим тога, род кафе трећину је слабији и у Вијетнаму. То све утиче на пораст цена кафе у малопродаји свуда, па и у Србији. Већ сада су неке пржионице повисиле цену кафе десет динара, а намеравају да је и од Нове године увећају неколико динара. Колико тачно – још увек се не зна јер је прављење рачунице у току и коначна цена зависи директно од цене увозне сирове кафе, али увећање свакако неће бити мање од 28 одсто.

За кућну хемију потрошачи ће од Нове године морати издвојити два до три одсто више него сада. Пошто је куповина кућне хемије битна ставка у сваком домаћинству, јасно је да ће новчаници српских потрошача бити тањи неколико динара. Рачунице о поскупљењу од почетка наредне године се већ увелико праве.

Љ. Малешевић
 

Српска шљивовица по старој цени

Мада се у јавности говорило да ће, осим увозних пића чије ће цене од Нове године бити два до два и по процента више, поскупети и домаћа жестина, до тога ипак неће доћи. Наиме, Министарство финансија је предложило Влади Србије да се акцизе на домаћа алкохолна пића не повећавају па тако држава уопште неће повећавати акцизе на домаћа алкохолна пића, а посебно не 200 динара по литру, како се наговештавало.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести