Од Новог Сада до Београда путарина ускоро 210 динара

Министарка Зорана Михајловић је још једном потврдила да ће до краја године Влада одобрити поскупљење путарине.

Предузеће „Путеви Србије” добиће до краја новембра, а најкасније у децембру, одобрење Владе Србије за поскупљење путарине од десет одсто.

За вожњу од Београда до Ниша уместо 730 динара, возачи ће морати да издвоје око 800. Путовање од престонице до хрватске границе коштаће 375 динара уместо 340, док ће путарина од Београда до Новог Сада бити 210 динара.

– Путарина у Србији није поскупела осам година – истакла је Зорана Михајловић. – Ми други извор финансирања саобраћајница немамо. Улажемо у њихову градњу, али морамо да водимо рачуна о одржавању јер су путеви прво безбедност за све, а онда линија која спаја људе.

„Путеви Србије” су још у јануару послали захтев Влади Србије с конкретним предлогом за кориговање цена и планом да од 1. фебруара коришћење путева поскупи, али су тада одбијени. Калкулација је била да ће ове године инкасирати 19,1 милијарди динара, а да ће повећање цене том предузећу донети 1,6 милијарду више за одржавање путева. Пошто путарина није поскупела у фебруару, мораће да направе нову рачуницу.

Цене коришћења ауто-путева нису мењане од фебруара 2008. године, иако то предузеће годинама тражи скупљу вожњу ауто-путем. У међувремену су, како наводе у Министарству саобраћаја, расле цене материјала, енергената и опреме који се користе за одржавање ауто-путева и осталих саобраћајница. Министарка Михајловић је више пута истицала да Србија за путничка возила има најнижу цену путарине по пређеном километру у односу на остале европске земље које користе исти систем наплате. Србија је с 0,03 евра по километру путарина упола јефтинија у односу на Босну и Херцеговину, Хрватску и Португал, где износи 0,06 евра. У Турској кошта 0,039 евра по пређеном километру, Грчкој 0,045, Италији 0,05, Шпанији 0,085, Француској 0,095 евра.

Е. Дн.

 

Годишње 37 милиона возила

Нашим ауто-путевима током 2014. године прошло је 37.003.692 возила, а прошле године је било два милиона возила више. Највеће повећање забележено је код возила четврте категорије, за која је путарина и најскупља.

Они ће убудуће од Београда до Ниша, уместо 4.390 динара, плаћати око 4.830. Уколико иду деоницом од Шимановаца до Шида, мораће да издвоје 2.255 динара, док ће износ путарине од Београда до Новог Сада, уместо 1.140 динара, бити око 1.250.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести