Оду гуме у извоз и стигне пола милијарде долара

Извозом прошле године вредним готово 500 милиона долара гумарска индустрија Србије била је на другој позицији листе извозника, и то одмах иза аутомобилске индустрије.

 Највећи део извоза оствариле су компаније које производе пнеуматике: пиротски „Tiger tyres”, крушевачки „Trayal”, „Митас” из Руме, али и произвођачи гумене обуће „Тигар” и транспортних и трансмисионих трака „Вулкан протектор” из Апатина.

По објашњењу Петра Станковића из Удружења за гумарску индустрију, та индустрија у Србији поседује веома солидар развојни потенцијал.– Сви значајни капацитети су у рукама страних инвеститора – казао је Станковић. – Продукција спољних и унутрашњих гума за све врста возила је убедљиво најразвијенији сектор и има шири значај. Учешће српског извоза у светском извозу пнеуматика износи око 0,5 одсто, што је компаративно вероватно међу најуспешнијим спрским извозним артиклима.

Стране компаније схватили су значај некадашње српске гумарске индустрије и од пропалих и посрнулих српских предузећа направиле највеће извознике и упослиле многе раднике. Једна од до сада најуспешнијих чешких инвестиција у Србији је фабрика „Митас” у Руми, која је допринела оздрављењу не само локалне економије него и регионалне. Румска фабрика гуме изграђена је још 1981. године, а „Митас” ју је преузео 2008.

Од тада „Митас” редовно инвестира у тај погон, а прошле године је одлучио да  чак део производног програма из Словеније пресели у Руму, а тиме је запослио нове раднике. Та фабрика, захваљујући трговинском споразуму између Русије и Србије, своје производе продаје управо на руском тржишту, а за извоз у Западну Европу и Америку наменила је 90 одсто производње.

Најуспешније предузеће у гумарској индустрији Србије „Tigar tyres” у Пироту у стопроцентном је власништву светске гумарске империје „Мишлен”, запошљава око 3.000 радника, а запослени имају не само редовне зараде већ су оне знатно веће од републичког просека. Добра производња омогућила је већа инвестирања, а већа инвестирања довела су до знатно већег извоза гуме.

И други гиганти српске гумарске индустрије доспели су у власништво страних компанија и све те приватизације су више него успешне.

Љ. Малешевић
 

Радници се не жале

Радници запослени у страним гумарским компанијама су задовољни, а задовољне су и фирме које су дошле у Србију јер им обим производње расте из године у годину, као и извоз, што им омогућава и добру зараду, али и нове инвестиције, не само код нас већ и у другим државама.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести