Око 50.000 паушалаца коначно добија решења

Предузетници који порез плаћају паушално већ готово две године се жале да им надлежни из Пореске управе не шаљу решења о обавезама. Међутим, ствари су се ипак помериле

 с мртве тачке: прва решења почела су да стижу. Али ту тешкоћама није крај – главни проблем због којег су решења каснила није отклоњен. Уредба која је требало да регулише ту материју на нешто другачији начин још није донета. Зато је Пореска управа Србије почела да утврђује висину обавеза за паушалне обвезнике те да доноси решења о порезима и доприносима у складу с важећим прописима и тако ће бити до доношења нове уредбе.

Порез у Србији плаћа паушално 50.000 обвезника, од те бројке нешто мање од половине је из Војводине. Стицајем околности, пореза су били „ослобођени” јер су сами предузетници пре две године били незадовољни висином пореза који им је разрезан. Посебно су незадовољни били адвокати. То незадовољство разумели су надлежни у Министарству финансија Србије и обећали нову уредбу. Ту се стало све доскора, када је поново примењена стара.

То што су паушалци били у протекле две године „ослобођени” пореза и није им баш пријало. Посебно су се у лошој ситуацији нашли почетници у бизнису: нису могли остварити здравствено осигурање нити узети кредит код банке. У оба случаја тражила се потврда о измиреним обавезама коју им порезници носу могли издати. Посебан проблем имали су обвезници који су због мањег прихода испунули услов да пореске обавезе плаћају паушално, а не према вођењу књига. Њима су порезници, због чекања уредбе, и даље порез зарачунавали као да воде књиге, што је за њих неповољније. Иначе, из паушалца се прелази у „књигаша” када укупан годишњи приход пређе шест милиона динара.

А шта сада када су прва решења почела да стижу до корисника? О томе председник Удружења војвођанских рачуноводствених агенција Јован Беара каже:
– Сви који су решења добили, морају да их плате у року од 15 дана, после тога ће им се, као и за све друге неизмирене обавезе, зарачунавати затезна камата, а касније је могућа принудна наплата – наводи Беара. – У бољем положају су обвезници који су остваљали приближне месечне износе на страну за паушални през. Ми из рачуноводствених агенција смо им саветовали да то раде. Почетницима, рецимо, приближно обавезама које су имале колеге које имају сличну делатност и обим посла. Сада када су решења почела да стижу, биће им лакше да испуне обавезе.

Другим речима, ко је оставио тај износ на страну па га још и орочио, могао је и зарадити. Обвезници који то нису учинили, а немају прихода, мораће да се сналазе, узму кредит и слично јер се не ради о малим сумама – о сновица за паушални порез је просечна зарада у републици, односно општини. Прецизније, ако је општинска зарада десет одсто већа, она се узима у обзир. Порез се обрачунава у распону од 25 до 165 одсто те основице.
Када нова-стара решња могу очекивати и други обвезници?

Пореска управа предност даје предузетницима који су започели или ођавили свој бизнис у 2015. или 2016. години. Остали су дужни да порез убудуће плаћају аконтативно, на основу решења које су претходно добили. А то су баш она на чије високе износе су се жалили. Остаје им да плаћају и чекају доношење нове уредбе, која је требало брзо да се донесе још пре две године.Огласила су се и удружења предузетника: кажу да у Години предузетништва нису очекивали тако непријатно изненађење.

Д. Вујошевић
 

Ту су скоро сви

Група паушалних пореских обвезника је прилично широка. Ту има  занатлија које сусрћемо у сваком месту попут фризера,  козметичара,кројача, аутомехничара,електричара. Мирко бизниси попут израде свећа у домаћој радиности и рецимо цветних аранжмана такође спадају у делатности које се паушално опорезују. Поред њих  ту су и сви сервиси са ТВ,белу технку па за ИТ сектор. Претходних година замах је добила и делатност кетеринга односно припремања хране за прославе они су такође паушални у Пореској управи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести