Олакшице за нова радна места

Уколико посланици Скупштине Србије прихвате владин предлог Закона о изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана, већ од првог дана наредне године биће уведене нове

пореске олакшице  послодавцима приликом запошљавања нових радника, чији је циљ отклањање сиве зоне у области запошљавања и њено превођење у легалне токове, али и смањење ризика и трошкова пословања у Србији. Послодавцима у Србији  даје се још један фискални подстицај како би инвестирали у радна места и запошљавали више лица, а држава за узврат очекује 10.000 нових радних места. Наиме, држава кроз измену Закона о порезу на доходак грађана   ствара околности за прилив инвестиција, запошљавање и привредни раст кроз растерећење привредних субјеката у виду пореских олакшица за запошаљвање. Оцењује се да ће повољнији услови привређеивања растерећењем привредних субјеката, односно послодаваца који заснују радни однос са новим лицима и повећају број запослених тако што ће сами бирати најоптималнију олкашицу за себе, довести до смањења сиве зоне у области запошљавања и њено превођење у легалне токове. Другим речима, овим изменама подстиче се легално запошљавања и самим тим побољшање положаја лица која су незапослена, односно која раде али нису пријављена на обавезно социјално осигурање.

Очекује се да ће новим мерама државе у виду олакшица за послодавце ефекат за буџет Србије бити око 0,5 милијарди динара на сваких 10.000 новозапослених. Наиме, предложене мере утицаће на послодавце, који су правна лица и предузетнике који обављају делатност у привредном сектору да инвестирају у радна места и запошљавају више лица. Поред тога, овај закон ће утицати и на физичка лица која заснују радни однос код послодавца, јер ће им бити омогућено остваривање права из радног односа и по том основу право на пензијско и здравствено осигурање, као и право по основу осигурања у случају запослености.

Држава је водила рачуна да измене овог закона не утичу на џеп пореских обвезника, али ће зато допринети смањењу трошкова послодавцима који ће сада моћи да бирају за њих најповољнију опцију пореских олакшица. Такође, смањиће се и трошкови привредних субјекта по основу пореске обавезе у вези са дневницом за службени пут у иностранство.

Закон прецизира да би послодавци олакшице за запошљавање нових лица могли да користе по основу зарада исплаћених новозапосленом до 31. децембра 2017.године. Послодавац који запосли новог радника има право на повраћај дела плаћеног пореза на зараду за новозапосленог, али под условом да се запослени налази у Централном регистру обавезног социјалног осигурања. Послодавац има право на повраћај плаћеног пореза и то 65 одсто ако је засновао радни однос са најмање једним, а највише 10 нових радника, 70 одсто ако има најмање 10 и највише 99 новозапослених и 75 одсто ако је засновао однос са најмање 100 нових радника. Право на ове пореске олакшице нема послодавац који је већ искористио неке од  државнних подстицаја за запошљавање.

Љ. Малешевић

 

Повољности и за мала и микро предузећа

Пореске олакшице од Нове године имаће и  власници малих и микро предузећа и то када заснују радни однос за најмање два нова лица. Да би добили поврћај од 75 одсто плаћеног пореза на зараду морају запослити незапослене са евиденције Националне службе за запошљавање.

Влада Србије утврдила је и предлог измене Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање, које морају пратити измене Закона о порезу на доходак грађана, јер садрже све оне олакшице које се добијају приликом запошљавања радника из сиве зоне у легалне токове.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести