Олакшице за скидање пореских дугова с врата

Нису само предузетници и привредници добили шансу да под повољнијим условима измире старе дугове. Грађани који су порески дужници моћи ће од 1. априла до 4. јула да поднесу захтев за репрограм

дуга који није већи од два милиона динара, не рачунајући камату.

Те новине предвиђене су новим Законом о пореском поступку и пореској администрацији, а Правилником о поступању Пореске управе у примени тог закона, који је потписао министар финасија Душан Вујовић, прецизирано је да се захтев за репорграм дуга може поднети само једном.

Максимални рок за отплату пореског дуга који је доспео за плаћање до 4. марта 2016. године, јесте 60 месеци. До дана подношења захтева порески дужник треба да исплати све текуће обавезе, доспеле за плаћање од 4. марта и о томе достави доказ Пореској управи. Какве су то олакшице и шта конкретно задужени и презадужени добијају?

Грађани-дужници су и до сада имали шансе да старе обавезе измире на рате, и то у року од 24 месеца. Новим правилником уведена је клизна скала па се дугови до 50.000 динара могу отплатити у 30 рата, а преко те суме, до 100.000 динара, на 40. Од стотке па до дупле суме могућа је отплата на 50 рата. Они који дугују више од 200.000 динара обавезе могу измире у најдужем року 60 рата, односно месеци. Сви дужници који измире та дуговања пре рока могу рачунати на отпис камата. Своје обавезе дужници гарантују хипотеком, а праг за то је повећан. Некада је хипотека била потребна за суме од 100.000 динара, а сада је повећана на 200.000 динара.

Ту су и каматне олакшице. Обвезници који редовно измирују оабвезе могу рачунати на отпис камата сваке године, односно обрачунаваће се на годишњем нивоу.
А која су то дуговања која се могу отплатити на поменути начин уз умањење каматних трошкова? Олакшице се односе на порез на доходак грађана, порез на пренос апсолутних права (плаћа се при куповини стана и других некретнина), порез на поклон и наслеђе, порез на издавање некретнина у закуп као и онај за изнајмљивање покретних ствари веће вредности. Ту је и порез на имовину. Потоњи је у надлежности општина, али...

– Правилник је донет у оквиру измена Закона о пореском поступку и пореској администрацији, а ми смо обавезни да то примењујемо – објашњава пореска инспекторка у пореској администрацији у Зрењанину Славица Радишић. – Зато се олакшице односе и на порез на имовину. Све што је Правилником предвиђено, ми ћемо применити и у роковима који су њиме предвиђени.

Д. Вујошевић
 

Каква се порука шаље

Питање које се намеће је и колико ће држава приходовати од поменуте мере?
– Извесно је да ће сада бити више оних који су спремни да старе обавезе измире на време и уз олкашице – каже порески стручњак Ђерђ Пап. – Међутим, такви потези често лоше делују на пореску дисциплину. Обвезници лежерније схватају своје обавезе и не журе да их испуне у року, надајући се да ће им држава опет омогућити репрограме и друге окалшице.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести