Опет афлатоксин у кукурузу

Након добијања обавештења Европског система за брзо узбуњивање за храну (РАСФ) о томе да је у кукурузу из Србије нађен афлатоксин,

Фитосанитарна инспекција обавила је контролу код извозника и узети узорци су послати на анализу, која је у току, саопштило је Министарство пољопривреде.

Медији су пренели да је Европски систем за брзо узбуњивање за храну РАСФ недавно обавестио надлежне службе у Србији да је пронађен афлатоксин у производима од кукуруза који су пореклом из Србије.

У Министарству наводе да се нотификација односи на налаз афлатоксина Б-1 у кукурузу који је намењен за извоз, односно купцу у Италији.

„Након добијања обавештења Управа за заштиту биља – Фитосанитарна инспекција извршила је контролу код извозника, при чему су узети узорци и исти послати на анализу у лабораторију. Анализа узоркованог кукуруза још није  готова”, наводе у Министарству. Указују на то да у последње време није било нотификација за повећан садржај микотоксина у кукурузу, за род 2015. године.

У  току 2015. и ове године Фитосанитарна инспекција је обавила контроле кукуруза (род 2015) код око 250 складиштара, односно пољопривредних газдинстава, на присуство микотоксина и том приликом узела узорке. До сада је узето око 700 узорака и код 15 је утврђен повећан садржај микотоксина.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести