Општине остају без пара

НАЛЕД је оценио да би Нацрт закона о финансирању локалне самоуправе требало да буде повучен јер ће довести до финансијског слабљења градова и општина.

„Предлажемо да закон буде повучен из процедуре да би се урадиле додатне анализе и пројекције кретања прихода на локалу и ефекти примене закона”, навео је НАЛЕД у саопштењу. Та организација навела је да је направила симулацију с примером буyета града са 100.000 становника, која је показала да би губици на приходној страни износили више од милијарду динара.

„Мањак по основу различитих комуналних такси и еколошке накнаде били би већи од пола милијарде динара, а по основу пореза на зараде додатних 600 милиона динара”, додао је НАЛЕД.

Из Алијансе су оценили и да градовима и општинама у Србији расту надлежности, смањују се приходи, а нове обавезе их очекују на путу приступања ЕУ.

„Примера ради, на локалне самоуправе пребачена је брига о примарној здравственој заштити. Поштоо нису добиле додатни новац, неодрживи систем финансирања довео је до скока дуга здравствених установа на локалу на десет милијарди динара, који ће платити грађани”, наведено је у саопштењу. НАЛЕД је подсетио и на то да су општине „већ претрпеле удар на буyете” од смањења пореза на зараде с 12 одсто на десет, и упозорио на то да ће држава приморати локалне самоуправе, уколико настави да им смањује приходе и повећава обавезе, да повећају таксе и накнаде.

„Тиме републички ниво власти одговорност за парафискале са себе пребацује на локал и додатно угрожава атрактивност локалних самоуправа у очима потенцијалних инвеститора”, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести