Општинске обвезнице нова златна кока?

Грађани Србије на својим штедним рачунима држе близу девет милијарди евра, али на високе камате не могу рачунати већ неколико година. Као алтерантива,

нуде им се државне обвезнице и акције, али и општинске, односно муниципалне. О томе колико су те хартије добра шанса да новац почне сам да зарађује економски стручњак др Ненад Гујаничић каже:

– Код нас је могуће куповати обвезнице општина, код којих су камате и до шест одсто, али их нема много расположивих на тржишту – наводи наш саговорник. – Као ризичнија врста имовине нуде се акције. Међутим, домаће тржиште је прилично осиромашено у квалитетним хартијама од вредности. А то носи и велики ризик због слабог поштовања права мањинских акционара. Зато се наши грађани све чешће одлучују да купе акције страних корпорација. У данашње време то је прилично једноставно и није скупо. Акције носе већи ризик, али је и потенцијални принос на те хартије већи.

Понуда обвезница није велика. Путем јавне понуде до сада су их продавали Стара Пазова и Шабац. Градови и општине на тај начин финансирају поправку и изградњу инфраструктуре под повољнијим условима. Купци, било да се ради о грађанима или правним лицима, могу повољно да инвестирају новац. Тај пројекат покренула је Стална конференција градова и општина, а одвија се у оквиру програма Еџћанге 4, који финансира Европска унија.

На нашем тржишту Уникредит банка је била пионир у тој области. Они су били креатори обвезница Старе Пазове, које су индексиране у еврима. Издате су на пет година и с каматном стопом од шест одсто, а издате су у вредности од 125 милиона динара. Имале су добру прођу.

Могу ли и други да се надају како ће њихова општина понудити обвезнице?

У Уникредит банци кажу да емисију обвезница може издати свака општина уколико је солвентна, односно ако јој је каса у плусу. Да би ти послови добили на убрзању, потребно је да се домаће тржиште капитала брже развија. Допринос би могла дати и промена прописа. У Уникредит банци сматрају да су код нас прописи који регулишу могућност улагања пензионих фондова и осигуравајућих компанија у ту врсту обвезница доста рестриктивни. А баш у почетној фази развоја значајније учешће институционалних инвеститора може бити од пресудног значаја за даљи развој

У Уникредит банци наглашавају да имају одличнуи сарадњу са Сталном конференцијом градова и општина.

Д. Вујошевић

 

Одговара свима

Послови с муниципалним обвзеницама одговарају и самим банкама, посебно сада када им продаја новца баш и не иде најбоље.

Ситуација за кредитирање привреде је тешка, банке траже сигурније клијенте а општине и обвезнице су примамљиве. Како сада ствари стоје, ту су сви на добитку.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести