Органски лешници чекају купце

Пољопривредно газдинство Богданов из Ђурђева већ осму годину заредом гаји органске лешнике и први у општини су засадили стабла тог коштуњавог плода, које сада продаје и

неколико пољопривредника, али и општинска Задруга. Иако је година била добра, купаца нема. Осим лешника, та породица гаји и друге органске културе: бамију, бели, црни и жути пасуљ, парадајз и цвеклу, бели кукуруз и соју.

– Прве године смо засадили триста садница, а пре годину још двесто – каже двадесеттрогодишњи Александар Богданов, који је преузео на себе бригу о лешницима, а у породичном газдинству му помажу отац Сима, мајка Јелена и сестра Александра и брат Ђорђе. – Уложили смо десет евра по садници, а сада лешници стоје обрани и чекају купце, којих нема. Цена лешника креће се око 1.000 динара килограм, за органски је 1.400 динара јер тај лешник није прскан и има познато порекло. Посетили смо породичну њиву, где смо чули да породица гаји и добре комшијске односе те када дува ветар, комшије не раде своје парцеле да би њихов лешник и органска њива, тик до лешника, остале чисте.

– Нудили су нам цену од 600 динара за килограм, али то би било као да поклањамо, а само ми знамо колико смо се трудили за свако стабло и сваки плод. Уколико се појави купац на велико, нормално да је цена мања, али не можемо продавати испод цене – каже Јелена Богданов.
Њен син Александар одлучио је да прекине фудбалску каријеру, а неко време је играо и у Шведској, и посвети се газдинству. О томе да верује у свој успех говори и чињеница да је породица понудила своје производе и на Рибљој пијаци у Новом Саду, у Органској улици, али и огласила производе на „Фејсбук” страници „Bogdanov Organic”. Он каже да се труде на све начине, али да им додатни проблем задаје то што им је квалитет органски, али папиролошки морају да сачекају још годину.

– Већ две године смо у конверзији, иако поседујемо сертификат да је лешник органски, морамо да се стрпимо још годину да бисмо имали и папир и онда могли да нудимо фабрици и већим купцима – каже Александар Богданов, и додаје да породица поседује и салаш у потковици Тисе, који планирају да реновирају и заокруже своју причу о органској храни. Као спортиста, Александар напомиње да је здрава исхрана изузетно важна за здравље, а свест о органској храни – а он више воли израз природној, домаћој – све се више мења.

– Планирамо да доносимо производе и на кућну адресу и да проширимо своју производњу, само већ неколико година нема помака, али не одустајемо – наглашава Богданов, и додаје да су лешници, којих има чак седам сорти, очишћени и спремни за продају.
Цела породица се ангажовала око газдинства и кажу да не маштају о некој великој заради, већ толико колико им је потребно за живот и да се рад и труд исплати.

М. Стакић
 

Презентација изузетно важна

Да воде рачуна о сваком детаљу говори и чињеница да је лешник упакован у провидне кутије да би се видео сваки плод, који је породица ручно скупљала.
– Водимо рачуна о свему и волимо да наши купци виде производ, исто као што и ја волим да видим шта купујем – каже Јелена Богданов, права домаћица, позната по свом домаћем кечапу, туршији од бамије, која је изузетно здрава, али и по пројама од гриза од белог кукуруза, које то домаћинство такође производи.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести