Паори од државе могу да купе 20 хектара

Скупштина Србије усвојила је Закон о пољопривредном земљишту, а док су се копља ломила и ломе о закупу ораница, продаја је прошла готово незапажено. Велика новина је

да сада породична газдинства који имају до 30 хектара обрадивог земљишта могу купити до 20 хектара државних њива, уз рок отплате до десет година.

Како каже слово усвојеног закона, пољопривредно земљиште у државној својини физичко лице, то јест пољопривредник, може купити ако је држављанин Републике Србије, има регистровано пољопривредно газдинство у активном статусу најмање три године или је носилац породичног пољопривредног газдинства у активном статусу најмање три године, ако има услове/механизацију/опрему за обављање пољопривредне делатности, ако у својини има највише до 30 хектара пољопривредног земљишта, има пребивалиште у јединици локалне самоуправе у којој се продаје пољопривредно земљиште у државној својини најмање пет године, ако у последње три године није отуђ ило више од три хектара пољопривредног земљишта у свом власништву, осим у случајевима у којима је утврђен јавни интерес, ако укупна површина коју ће физичко лице имати у својини након куповине државног пољопривредног земљишта не прелази 40 хектара.

Пољопривредно земљиште у државној својини може бити предмет продаје ако је удаљено најмање десет километара од државне границе, а уз сагласност Владе, за сваки појединачан случај, удаљеност може бити и мања, а по претходно прибављеном мишљењу министарстава надлежних за послове одбране и за унутрашње послове, ако није предвиђено важећим планским документом, није предмет реституције, не припада заштићеним природним добрима, ако не припада или се не граничи са зоном безбедности / војном базом.

Пољопривредник који испуњава услове прописане тим законом може купити највише до 20 хектара пољопривредног земљишта у државној својини.

Физичко лице које има доспеле неизмирене обавезе по основу закупнине пољопривредног земљишта у државној својини не може постати власник пољопривредног земљишта у државној својини.

Укупна површина пољопривредног земљишта у државној својини која може бити предмет продаје не може износити више од 20 одсто укупне површине пољопривредног земљишта у државној својини која може бити предмет закупа у јединици локалне самоуправе. Влада прописује ближе услове, начин и поступак продаје, као и документацију која се доставља.

Пољопривредно земљиште у државној својини које је предмет продаје утврђује Министарство на предлог јединице локалне самоуправе. Надлежни орган јединице локалне самоуправе опредељује површине за продају, и то почевши од најмањих катастарских парцела, и објављује јавни позив за прикупљање понуда уз сагласност Министарства. Јавни позив обавезно садржи број катастарске парцеле и почетну тржишну вредност. Јавни позив се објављује на огласној табли јединице локалне самоуправе и месне заједнице, на интернет порталу јединице локалне самоуправе, у дневном листу и службеном гласилу јединице локалне самоуправе. Надлежни орган јединице локалне самоуправе разматра понуде и ако су испуњени сви услови предвиђени овим законом доноси одлуку о продаји уз претходну сагласност Министарства. Ако се више физичких лица пријави за исто пољопривредно земљиште у државној својини, предност има оно које има право прече куповине ако прихвати највишу понуђену цену, а ако се не пријави ниједно физичко лице које остварује право прече куповине пољопривредног земљишта у државној својини, предност има лице које је понудило највишу цену.

Е. Дн.

 

На десет година

Тржишну вредност за пољопривредно земљиште у државној својини које је предмет продаје утврђује Министарство финансија – Пореска управа – за сваку јединицу локалне самоуправе. Ближе услове, начин и поступак за утврђивање тржишне вредности прописује министар финансија, уз сагласност министра пољопривреде. Против одлуке о продаји пољопривредног земљишта у државној својини може се уложити жалба Министарству у року од 15 дана од дана њеног доношења.

Пољопривредно земљиште у државној својини које је предмет уговора о купопродаји не сме се отуђити, дати у закуп најмање петнаест година од дана продаје, нити бити предмет хипотеке и других оптерећења.

Уговором о купопродаји пољопривредног земљишта у државној својини може се уговорити плаћање цене у ратама у року који није дужи од десет година од дана закључења купопродајног уговора, уз достављање средства обезбеђења.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести